Valentina Buliga, la raport: Ne dorim o viaţă liniştită pentru bătrâni şi un viitor stabil copiilor

Embed:

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Valentina Buliga, şi-a prezentat raportul de activitate în faţa societăţii. Valentina Buliga a spus că în aceşti ani instituţia pe care o conduce a realizat o muncă asiduă şi a reuşit împreună cu colegii să schimbe mai multe lucruri în Moldova.

''Când am venit în fruntea ministerului am găsit un sistem învechit, birocratic şi greoi. Moldova se confrunta cu fenomenul migraţiei, îmbătrânirea rapidă a populaţiei şi copii rămaşi fără părinţi şi grijă. Cea mai mare atenţie a fost acordată domeniilor prioritare: protecţia familiilor, creşterea nivelului de trai, creşterea veniturilor persoanelor vârstnice şi persoanlor cu dizabilităţi'', a spus Valentina Buliga.

Ministerul Muncii a acordat o atenţie sporită copiilor aflaţi în situaţii dificile.

''Familiile puternice sunt viitorul Moldovei. Am indentificat 105 000 copii care aveau cel puţin un părinte plecat. Ministerul Muncii a elaborat Legea privind protecţia specială a copiilor aflaţi în situaţie de risc şi am elaborat strategia pentru protecţia copiilor în anii 2014-2020. Am instituit serviciul ''Casa părintească'' pentru copii şi am majorat numărul asistenţilor parentali. Astăzi activează 261 de asistenţi parentali profesionişti faţă de 2009 când erau doar 89. Alocaţiile lunare de întreţinere au fost majorate. Am instituit serviciul de asistenţă telefonică gratuită pentru copii în situaţii critice şi de urgenţă. Am majorat sistematic indemnizaţiile unice la naştere pentru primul şi al doilea copil''.

Potrivit ministrului Muncii, un alt scop realizat a fost majorarea compensaţiilor pentru persoanele cu dizabilităţi.

''În 2010 am ratificat Convenţia cadru în contextul susţinerii persoanelor cu dizbilităţi. Am organizat mai multe servicii sociale, am instituit serviciul de asitenţă personală. La fel au fost dezvoltate serviciile echipelor mobile. Pe parcursul anilor compensaţiile anuale pentru transport a persoanelor cu dizabilităţi au fost majorate. Pensiile minime de dizabilitate au fost şi ele majorate'', a mai adăugat Buliga.

Ministerul Muncii a semnat 10 acorduri de securitate socială cu ţările în care se află cetăţeni moldoveni. În prezent se poartă negocieri şi cu alte state. De asemenea, 335 000 de familii au beneficiat de ajutor financiar pentru perioadele reci ale anului.

''Datorită acestui lucru mai multe familii au ieşit din situaţia de impas. Copiii au avut şansa să-şi continue studiile şi să crească în familie''.

Valentina Buliga a remarcat creşterea salarilor minime şi medii pe economie, majorarea pensiilor, creşterea salariului la bugetari. Ministerul Muncii vrea să dezvolte politicile pentru a întoarce migranţii moldoveni în ţară.

''Ne dorim ca bătrânii să aibă o viaţă liniştită, iar copiii un viitor stabil. Vom lucra la planul de reîntoarcere a migranţilor prin oferirea de serviii în dependenţă de nevoile lor'', a opinat Valentina Buliga.

În încheiere, ministrul Muncii a menţionat că una din priorităţile fundamentale ale instituţiei pe care o conduce este şi va fi în continuare egalitatea de gen.

''Egalitatea de gen este şi rămâne o prioritate fundamentală. Realizarea egalităţii este considerată o parte importantă a unei democraţii adevărate. Programul naţional de asigurare de gen care se află este rezltatul muncii Ministerului''.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu