Valea Morilor va rămâne fără rampă de acces, deşi proiectul prevede acest lucru

Embed:
Pe hârtie da, în realitate ba. Scara de granit din parcul "Valea Morilor" nu va avea o rampă pentru persoanele cu dizabilităţi, deşi proiectul prevede acest lucru. Potrivit responsabililor, cheltuielile necesare pentru realizarea acesteia ar fi fost de 12 milioane de lei, iar primăria a prevăzut doar 3,5 milioane.

Treptele de granit din parcul Valea Morilor au intrat în reparaţie anul trecut. Potrivit pretorului sectorului Centru, la estimarea costurilor, specialiştii nu au ţinut cont de gradul mare de înclinare a pantei. S-a propus ca rampa sa fie construită lângă trepte, pe un relief mai drept, dar asta ar fi presupus tăierea a 70 de copaci.

"Panta este foarte abruptă şi conform normelor stipulate în legislaţie nu este posibil această pantă de construit. Adică dacă panta corespunzătoare, lungimea scărilor are o lungime de 200 de metri, atunci panta pentru persoanele cu dizabilităţi va avea în total o lungime de 400 de metri", a declarat Pavel Rusu, pretorul sectorului Centru.

Construcţia rampei rămâne, deocamdată, doar pe hârtie, iar banii alocaţi de primărie au fost redirecţionaţi pentru reabilitarea altei scări din parc. Între timp, persoanele cu dizabilităţi şi mămicile cu cărucioare pot intra în parc doar de pe străzile Ghioceilor şi Timiş, unde nu sunt scări.

"Au reconstruit o scară, a doua, chiar trei scări. Acolo sunt două, aici încă una şi nicăieri nu au făcut şi rampe pentru cărucioare."

"Vin multe mame cu bebeluşi şi este neapărat nevoie, şi pentru persoanele cu dizabilităţi, cât şi pentru mame."

Conform planului, scara de granit trebuie să fie gata în luna iulie.

"La ziua de astăzi putem spune că practic avem la 70 de procente sunt deja îndeplinite. Acuma, practic la începutul lunii aprilie noi finisăm toate lucrările ce ţin de betonare", a mai adăugat Pavel Rusu.

"Iaca aici a fost ce-i mai greu, dar restul care cu treptele, la ei e mai uşor."

Pentru lucrările de restaurare a scărilor de granit, Primăria sectorului 1 din București a oferit Chişinăului 19 milioane de lei. Contribuţia părţii moldovene este de 950 de mii de lei. Scările au fost construite în 1950 și nu au fost renovate niciodată.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu