Val de critici, după ce Vladimir Țurcan a fost numit șef al Curții Constituționale

Embed:

Alegerea lui Vladimir Ţurcan în funcţia de preşedinte al Curţii Constituţionale s-a lăsat cu reacţii dure din partea reprezentanţilor PAS şi PPDA. Maia Sandu crede că desemnarea unui exponent al Partidului Socialiștilor în fruntea curții este un lucru grav care știrbește și mai mult încrederea în această instituţie.

Colegii săi de alianţă, din PPDA, cred că ceea ce s-a întâmplat astăzi la Curtea Constituțională este o adevărată rușine, o decepție totală care reconfirmă că orice colaborare cu PSRM devine cu fiecare zi tot mai nocivă. Cel care jubilează este liderul informal al socialiştilor,  Igor Dodon, care laudă calităţile profesionale ale lui Vladimir Ţurcan.

Într-o postare pe pagina sa de facebook, premierul Maia Sandu a declarat că are dubii rezonabile şi presupune că votul prin care Ţurcan a fost ales preşedinte a fost viciat. Mai mult, Maia Sandu face presiuni asupra magistraţilor şi le cere să spună public pentru cine și-au dat voturile.

Asta deşi, Legea cu privire la Curtea Constituţională prevede clar că preşedintele instituţiei este ales prin vot secret.  Totodată, Maia Sandu a scris că nu îşi poate permite ca procesul de dezoligarhizare a statului  să se sfârșească cu preluarea controlului asupra unei instituții-cheie de către o altă forță politică, indiferent care ar fi aceasta. 

Şi colegii de alianţă ai Maiei Sandu sunt nemulţumiţi că Vladimir Ţurcan a ajuns în fotoliul de preşedintel al Curţii Constituţionale.  Deputatul PPDA Iurie Reniţă susţine că ceea ce s-a întâmplat astăzi la curte este o adevărată rușine și o decepție totală. Reniţă le-a recomandat celor care umblă cu plocoane pe la Palatul Sultănesc să tragă concluziile de rigoare și să suporte consecințele. 

Un alt deputat PPDA, Octavian Ţîcu reconfirmă ceea ce a spus anterior: orice colaborare cu PSRM devine cu fiecare zi tot mai nocivă!  Liderul formaţiunii, Andrei Năstase, nu a avut, deocamdată, o reacţie publică la acest subiect.  Pe facebook a reacţionat liderul informal al socialiştilor, Igor Dodon.

El a scris că cea mai corectă și mai cumpătată poziție a factorilor politici acum constă în abordarea neutră și imparțială a proceselor interne ale Curţii Constituţionale, fără preferințe sau animozități personale afișate public. 

Iar deputatul democrat Andrian Candu a felicitat-o ironic pe Maia Sandu şi pe cei din Blocul "ACUM" că au finalizat cu succes aşa-zisa depolitizare a Curții Constituționale şi i-a întrebat dacă simt aerul schimbării?  La rândul său, deputatul PDM Pavel Filip afirmă că în toată această epopee cu depolitizarea curții cel mai “de râs și de plâns” sunt reacțiile celor de la ACUM. 

Membri de partid ați trimis, membri de partid au fost aleși în funcții! “E logic!” Ați mai spus că nu vă place ce a ieșit și după numirea șefului CNA, a mai scris Pavel Filip pe facebook.

În acelaşi timp, liberalii cred că, de astăzi, Curtea Constituțională a ajuns pe mâinile lui Igor Dodon. Este descalificant și degradant ca instituția ce garantează supremația Constituției să fie condusă de un fost comunist și deputat socialist, propiat cercurilor rusești, se menţionează într-un comunicat al formaţiunii politice.

Cu un asemenea președinte la Curtea Constituţională, Blocul "ACUM", care a promis restabilirea încrederii în această instituţie și depolitizarea ei, s-a compromis total în fața cetățenilor, spun liberalii.   Iar jurnalistul Petru Bogatu menţionează  că reacțiile anemice ale Maiei Sandu la capturarea dodonistă a instituțiilor statului devin deja comice. Ce-i asta? Slăbiciune, inconștiență sau ipocrizie sau toate laolaltă? s-a întrebat retoric jurnalistul.

Lasă un comentariu