Văduva lui Alexander Litvinenko, fostul agent KGB/FSB ucis în 2006 la Londra, va da în judecată Pervîi Kanal și RT

Marina Litvinenko, văduva lui Alexander Litvinenko, fostul agent KGB/FSB ucis în 2006 la Londra, și prietenul său, Alexander Goldfarb, au decis să dea în judecată două posturi de televiziune rusești – Pervîi Kanal și RT, informează paginaderusia.ro.

La 18 iunie, avocații lui Litvinenko și Goldfarb i-au trimis șefilor celor două posturi – Konstantin Ernst și Margarita Simonian (RT) – scrisori în care cer dezmințirea calomniei ce a răsunat pe cele două posturi tv.

În ianuarie 2016, în Marea Britanie a fost publicat un raport privind rezultatele investigației publice privind uciderea lui Alexander Litvinenko. Autorul raportului și cel care a prezidat audierea publică – judecătorul Curții Supreme Robert Owen – i-a menționat în mod expres pe asasinii lui Litvinenko – Andrei Lugovoi și Dmitri Kovțun, subliniind că în spatele lor se află guvernul rus.

Cu toate acestea, televiziunile ruse insistă că fostul ofițer FSB a fost ucis de prietenii săi emigranți politici.

"În martie și aprilie, în emisiuni dedicate otrăvirii lui Serghei și Iulia Skripal, cazul Litvinenko a fost din nou adus pe tapet cu scopul evident de a arăta că guvernul rus nu are nicio legătură cu cele două otrăviri. Printre altele a fost făcută o declarație falsă că Litvinenko ar fi fost otrăvit de Alexander Goldfarb, la presupuse ordine din partea CIA.

Tot în acea emisiune s-a spus că Marina Litvinenko a dat mărturie falsă în procesul de la Londra. Toate aceste minciuni au fost transmise în eter, în ciuda faptului că conducerea canalelor de televiziune știa foarte bine că ucigașii lui Litvinenko sunt Andrei Lugovoi și Dmitri Kovțun, așa cum s-a pronunțat instanța în cadrul unei "anchete publice" la Londra, în 2016.

Nu credem că posturie tv vor dezminți calomnia și am început să ne pregătim pentru un proces la Curtea Federală din Manhattan. Urmează o luptă juridică dificilă. Primul amendament al Constituției Statelor Unite oferă mass-media mecanisme de apărare împotriva acuzațiilor de calomnie. Noi trebui să dovedim faptul că inculpații nu numai că au exprimat o minciună, dar o minciună rău intenționată.

Credem că acest lucru se poate demonstra. Dar adversarii noștri cu siguranță vor insista asupra bunei lor credințe și, oricât de absurd nu ar suna, vor apela la garantarea libertății de exprimare pentru a acoperi crima comisă de regimul care a distrus libertatea de exprimare în propria sa țară.

Se spun multe despre faptul că Rusia încearcă să submineze democrațiile occidentale prin propagandă și știri false. Se face foarte puțin împotriva acestui lucru. De data aceasta, maeştrii dezinformării de la Kremlin, care se dau drept jurnaliști, vor trebui să răspundă pentru minciuni", se spune în scrisoare.

Reclamanții au început o campanie de publicitate pentru a acoperi cel puțin o parte din costurile de judecată și au solicitat sprijinul publicului.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu