Vaccinurile, mult mai sigure și cu mai puține efecte adverse. În România, 32 de decese la circa 8 mii de îmbolnăviri

Beneficiile imunizării copiilor sunt mai mari în prevenirea unor boli grave decât riscurile utilizării unui vaccin din schema obligatorie, care, de regulă, are efecte adverse minore, cum ar fi roșeața sau durerea locală, acestea fiind ușoare și tranzitorii, au explicat medicii consultați de agerpres.ro.

"În ultimii 20 de ani, vaccinurile noi au mult mai rar efecte adverse și mult mai mici, fără a fi periculoase. Efectele secundare cele mai frecvente nu sunt periculoase, nu se compară cu riscul de unu la mie decese pentru cei bolnavi pe plan general, în România cei 32 de decedați la peste 8.000 de bolnavi de rujeolă a însemnat patru la mie. (...) Nu se compară fenomenele secundare cu riscurile unui tetanos pentru care nu avem tratament sigur. Or, copiii care se joacă, care fac sport sunt în contact cu pământul în mediul rural pe terenurile de sport, pot face această boală dacă nu sunt vaccinați. Acesta este un exemplu. Apoi, sunt boli severe — difteria, tusea convulsivă, care pot apărea la nou născut și e foarte greu de tratat copilul", a declarat prof. dr. Ioan Gherghina, vicepreședinte al Societății Române de Pediatrie.

La rândul său, medicul pediatru Cristina Moraru a spus că, de-a lungul experienței sale, singurele reacții secundare post vaccinare pe care le-a întâlnit, la toate vaccinurile din schema obligatorie, au fost minore — durere locală sau roșeață la locul injecției, iar acestea au fost prezente la un număr foarte mic de copii.

"Reacțiile adverse la vaccinuri sunt de obicei reacții locale, care se referă doar la o ușoară jenă sau durere la locul de administrare, roșeață și, eventual, o stare de febră de scurtă durată, însă reacții adverse grave care să pună viața în pericol sunt extrem de rare", a arătat prof. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie.

Potrivit acestuia, în ceea ce privește reacția adversă gravă în cazul vaccinului rujeolic, aceasta apare la un caz la câteva sute de mii sau chiar un milion, în timp ce mortalitatea obișnuită dată de infecția cu virusul rujeolic este de unu la mie. În România, mortalitatea a fost de patru ori mai mare: 32 de decese la circa 8 mii de îmbolnăviri.

"Fără niciun fel de corelație cu alte tipuri de afecțiuni, care de fapt au și o cauză necunoscută, cum ar fi autismul, nu există niciun fel de studiu care să valideze științific și care să stabilească această legătură. Mai ales că discutăm de o boală cu o cauză mai puțin cunoscută și cu atât mai puțin urmării vaccinului, pentru că autismul are aceeași frecvență atât la copiii vaccinați, cât și la cei nevaccinați, este o boală care datează dinaintea apariției vaccinului rujeolic", a explicat Alexandru Rafila.

Medicul a subliniat că părinții trebuie să fie informați de medicii pediatri sau de cei de familie cu privire la toate vaccinurile pe care copiii lor trebuie să le facă.

"Efectele adverse ale vaccinării noi le considerăm minore. Pentru că, prin vaccinare, totuși, nu mai avem poliomielită, care pe vremuri afecta zeci de mii de oameni în fiecare an, difterie, tetanos. Efectele adverse sunt unele care apar, să zicem așa, imediat după vaccin și care, în general, sunt minore și în marea majoritate sunt însoțite de febră. De fapt, sunt consecința reacției organismului la acele antigene pe care le primește. Dacă vreți, sunt niște efecte prin care, mai degrabă, ne dăm seama că vaccinul își face efectul. Dacă ar pune în pericol viața copilului, ar fi interzise", a precizat dr. Ștefan Lazăr, medic primar boli infecțioase la Spitalul Clinic "Victor Babeș".

Medicul a subliniat că știința vaccinurilor are peste 70 de ani în lume și că medicii nu se bazează pe experiențe pe termen scurt.

El a spus că este foarte important ca vaccinarea să se facă după ce copilul este consultat, pentru a fi făcută în condiții de siguranță.

La data înscrierii copiilor sau a adulților într-o unitate de învățământ sau într-o altă colectivitate, aceasta are obligația de a solicita prezentarea unei adeverințe, emisă de către medicul de familie care are în evidența sa persoana respectivă, care să ateste sau să infirme efectuarea vaccinărilor obligatorii, mai prevede proiectul de lege.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu