Vaccinuri gratuite pentru moldoveni. Peste 150.000 de doze pentru imunizare au ajuns în țară

Embed:

Peste 150.000 de doze de vaccinuri gratuite pentru moldoveni au ajuns în ţara noastră. Ministerul Sănătăţii a modificat procedura de achiziţie şi, astfel, a reuşit să economisească două milioane de lei.

Până săptămâna viitoare, în Moldova, urmează să mai fie aduse alte aproape 300.000 de doze pentru imunizare. 

În ţara noastră au ajuns deja 52.000 de doze de vaccin diftero-titanic pentru copii și 100.000 contra poliomielitei.

Până în data de 14 aprilie, urmează să fie aduse încă 140.000 de doze de vaccin împotriva tuberculozei pentru copii, iar până la mijlocul săptămânii viitoare vor ajunge şi alte 150.000 de doze de vaccin diftero-titanic pentru adolescenți și adulți.

În premieră, vaccinurile au fost achiziţionate în parteneriat cu UNICEF, nu prin intermediul licitaţilor publice. 

"Vreau să îndemn tinerele familii să aibă încredere în toate vaccinurile care sunt puse la dispoziţie de către autorităţi pentru că procurarea prin mecanismul UNICEF ne garantează în primul rând calitatea", a declarat Ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.

Potrivit Centrului Naţional de Sănătate Publică, rata vaccinării împotriva poliomelitei a scăzut cu 7 la sută în ultimii opt ani.

În 2000, Republica Moldova a obținut statut de țară liberă de poliomielită, ultimul caz fiind înregistrat în 1991.

"Persoanele nevaccinate la contact cu importul agentului cauzal sută la sută se vor îmbolnăvi. Ne întorcem la epidemiile care au fost până la introducerea vaccinărilor", a explicat Anatol Melnic, șeful Centrului Imuno-Profilaxie.

În prezent, împotriva tuberculozei sunt vaccinaţi peste 97 la sută dintre copii. Datorită ratei înalte de vaccinare nu au fost înregistrare cazuri de tuberculoză care să provoace decese. 

"Vaccinarea este necesară pentru că astfel copilul meu va fi protejat".

"Mai bine-mi protejez copilul decât să-l pun în risc. Părinţii noştri tot aşa am procedat cu noi şi nu sunt probleme şi suntem sănătoşi".

Pentru achiziţia vaccinurilor, în acest an, Ministerul Sănătății a alocat 20 de milioane de lei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu