"Vacanța de iarnă, în siguranță". Recomandările poliţiştilor

Copiii au intrat în vacanța de iarnă și în magia sărbătorilor de Crăciun şi de Anul Nou. Pentru prevenirea diferitelor fapte anti-sociale şi prevenirea victimizării copiilor, Poliţia  vine cu următoarele recomandări:   

Pentru părinţi:

- Discutaţi deschis cu copilul vostru, despre cum să reacţioneze în situaţia în care se rătăceşte, asiguraţi-vă că acesta cunoaşte numele complet al părinţilor, numărul de telefon, precum şi adresa acestora.

- Nu lăsaţi copilul să se joace nesupravegheat.

- Învăţaţi-l că are voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră şi că trebuie să spună întotdeauna unde şi cu cine pleacă.

- Nu-l trimiteţi singur să cumpere ceva.

- Dacă s-a pierdut, învăţaţi-l să apeleze la un poliţist, o vânzătoare sau un adult însoţit de un copil.

- Amintiţi-le mereu regulile de circulaţie şi importanţa respectării acestora, prin oferirea unor exemple de bună conduită în trafic.

Atenţie la posibilele accidente cu mijloace aparent inofensive. Împodobirea bradului, lumânările decorative, jucăriile care nu corespund vârstei copilului, toate acestea îi pot pune sănătatea în pericol.

Totodată, dacă mergeţi la cumpărături împreună cu copiii, supravegheaţi-i în permanenţă, mai ales în locurile aglomerate (pieţe, magazine mari), unde se pot rătăci.

În cazul în care vă confruntaţi cu dispariţia copilului, apelaţi în cel mai scurt timp posibil Poliţia, la numărul 902, apelabil de la orice telefon mobil sau fix, indiferent că aveţi sau nu credit.

Pentru copii:

- Nu mergeţi la joacă la bazinele acvatice, lacuri sau râuri, oricât de rezistent ar părea stratul de gheață.

- Nu legaţi prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant. Nu intraţi în anturaje dubioase!

- Fiţi prudenţi în relaţiile cu persoanele nou cunoscute sau cunoscute întâmplător .

- Atenţie la „lumea virtuală”!

- Nu oferiți  date personale sau poze celor cu care corespondează pe Internet.

- Circulați  numai pe trotuare.

- După căderea întunericului sau în alte condiții de vizibilitate redusă, folosiți îmbrăcăminte de culoare deschisă, care vă face mai vizibili în lumina farurilor.

De altfel, în toată această perioadă, polițiștii vor continua activitățile specifice Campaniei naționale „Grija”, în cadrul căreia o atenție deosebită este acordată  copiilor, în vederea prevenirii și combaterii delicvenței juvenile.

În speranţa că acest minim de reguli preventive vor fi însuşite şi adoptate în comportamentul vostru, nu ne rămâne decât să vă dorim să aveţi parte de o Vacanţă plăcută.

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu