Va cere statului 7 milioane de lei despăgubiri, pentru că a fost băgat ILEGAL după gratii

Embed:

Andrei Crăciun va cere statului despăgubiri de câte un milion de lei pentru fiecare an de detenţie ilegală şi tratamente inumane. Curtea de Apel Chişinău a decis, ieri, că bărbatul a fost condamnat ilegal la 21 de ani de închisoare, din care şapte a stat închis. Membrii familiei lui Crăciun au fost cuprinşi de emoţii greu de redat, în momentul în care au aflat această veste.

"Să vă spun drept, nici nu-mi venea să cred..., dar până la urmă, după ce am văzut că pleacă toţi, mă uitam şi nu ştiam ce să fac: să ies sau să stau. Voi cere despăgubiri din partea statului, în jur de un milion pe an. Ei mi-au distrus jumătate din sistemul nervos", a declarat Andrei Crăciun.

Incomensurabilă a fost şi fericirea mamei lui Andrei Crăciun, care nu a pus la îndoială nicio clipă faptul că fiul său a fost nevinovat. "Sunt tare bucuroasă că am câştigat judecata, dar avem probleme cu una, trebuie să-l lecuim. Noaptea strigă: mamă, eu visez cum mă ucideau ei pe mine acolo. Ei ştiau toţi că el nu e vinovat", a spus Maria Crăciun.

Se pare însă că statul îi va oferi mult mai puţin.

"În jur de 10 mii de dolari ar fi despăgubirea morală. În privinţa despăgubirii materiale, deja cetăţeanul Crăciun trebuie să dovedească în instanţă care au fost pierderile lui materiale. Limitele care au fost stabilite sunt din jurisprudenţa Curţii europene împotriva Republicii Moldova", a declarat preşedintele CSJ, Mihai Poalelungi.

În ceea ce priveşte judecătorii care au greşit, Mihai Poalelungi spune: "Este vorba despre răspunderea disciplinară a judecătorilor respectivi. Despre răspunderea penală nu poate fi vorba".

Şi procurorii vor fi doar mustraţi.

"Procurorii au fost sancţionaţi disciplinar pentru unele sancţiuni. Dosarul penal pe numele procurorilor nu cunoaştem", a spus şeful de direcţie din cadrul Procuraturii Generale, Artur Lupaşco. 

Totodată, dosarul penal intentat pentru tortură în cazul lui Andrei Crăciun a fost clasat. Fapt confirmat de un document semnat de către procurorul general interimar de atunci, Andrei Pântea, care a calificat drept ilegale acţiunile subalternilor săi. Acum, dosarul este la Procuratura municipală.

"În baza plângerei domnului s-a stabilit că a fost impus prin acţiuni de maltratare ca să recunoască comiterea acestor infracţiuni. Persoane bănuite sau învinuite nu avem. Se audiază martori, sunt anumite expertize", a declarat procurorul Victor Plugaru.

Avocatul lui Crăciun spune că, în cadrul procesului de judecată, procurorii nu au prezentat nicio probă care ar demonstra vinovăţia clientului său. În plus, în timpul interogatoriului, Crăciun a fost torturat. După ce Publika TV a mediatizat acest caz, Curtea Supremă de Justiţie a dispus reexaminarea dosarului.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu