UTIL! Ce se întâmplă de fiecare dată după ce foloseşti deodorant

Folosirea antiperspirantului sau deodorantului ar putea fi o modalitate bună pentru a scăpa de mirosul neplăcut al corpului, notează realitatea.net.

Cercetătorii din SUA au descoperit că utilizarea, pe piele, a acestor produse de igienă personală afectează în mod semnificativ tipul și durată de viată a bacteriilor din microbiomele axilelor. 

"Mii de specii de bacterii au capacitatea de a trăi pe pielea umană, și, în special, în zonă axilei. Dar care dintre aceste specii trăiesc în special acolo a fost greu de prezis, dar am descoperit că una dintre cele mai mari determinanții ale bacteriilor din zonă axilară este utilizarea deodorantului și/sau antiperspirantului”, a declarat Rob Dunn, ecologist de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord. 

Pentru a evalua impactul microbilor în timpul folosirii deodorantului și antiperspirantului, cercetătorii au analizat 17 participanți pe parcursul a 8 zile. 

Grupul a fost alcătuit din 3 sub-grupuri: 7 persoane care au folosit zilnic antiperspirantul, care reduce cantitatea de transpirație. Cinci participanți care au folosit zilnic deodorantul, care adesea include etanol sau alte antimicrobiene pentru a ucide microbii care cauzează miros. Și alte 5 persoane care nu au folosit nimic. În timpul experimentului, participanților le-au fost luate probe din zonă subratului de două ori pe zi. 

La începutul studiului, participanții au urmat obiceiurile lor de igienă personală, dar începând cu ziua 2 pană la ziua 6 nu au folosit nici deodorant, nici antiperspirant. Iar în ultimele două ultimele zile ale studiului, toți participanții au folosit antiperspirant. 

"Am constatat că în prima zi, când oamenii au folosit antiperspirantul, în probele lor de transpirație au fost mai puțini microbi decât în probele persoanelor care nu au folosit niciun produs. În plus, persoanele care au folosit deodorant au avut, de multe ori, mai mulți microbi decât cei care nu au folosit niciun produs", a declarat unul dintre cercetători, Julie Horvath, de la Universitatea Centrală din Carolina de Nord. 

Către ziua șase, atunci când toți participanții nu au folosit deodorante și antipersperante timp de cinci zile, cantitatea de bacterii din subsuorii lor a fost destul de ridicată, dar atunci când întregul grup a început să folosească antiperspirant în ultimele două zile, cercetătorii au descoperit că numărul de microbi s-a redus dramatic.

Acest lucru sugerează că în timp ce utilizarea antiperspirantului pare să scadă populațiilor microbilor, deodorantul de fapt le crește. 

Cercetătorii au descoperit că antiperspirantul, în special, produce diferite populații microbiene în zonă axilară a oamenilor. 

În cazul celor care nu au folosit deodorante sau antiperspirante, nivelul de Corynebacteria a fost mai ridicat – 62 %, iar nivelul de Staphylococcaceae a fost mai scăzut – 21 %. Aceste date au fost aproape inversate în rândurile utilizatorilor de antiperspirante (cu 14 la sută în ce privește nivelul de Corynebacteria și 60 la sută de Staphylococcaceae). 

Corynebacteria este parțial responsabilă pentru miros, dar pe langă această se considerată că ne ajută să ne protejăm împotrivă agenților patogeni. Staphylococcaceae sunt un grup de bacterii, dintre care cele mai multe sunt considerate benefice, deși unele pot prezența un risc pentru sănătatea umană, în anumite circumstanțe. 

"Produsele de igienă, pe care le folosim zilnic, pot modifică dramatic compoziția acestor bacterii în microbiomele noastre axilare, fapt care ar putea avea consecințe semnificative", au scris autorii studiului într-un raport. 

"Utilizarea antiperspirantului sau deodorantului rearanjează complet ecosistemul microbian al pielii. Și nu avem nici o idee despre efectul lor asuypra pielii noastre și asupra sănătatii noastre. Este benefic? Este dăunător? Noi chiar nu știm, în acest moment", a declarat Julie Horvath. 

"O constatare interesantă a fost că primatele non-umane au fost mai acoperite de bacterii fecale și din sol, pe care noi le asociem cu murdărie. Poate că diversitatea această de microbi fecali și din sol pe pielea primată neumană are unele beneficii pe care noi incă nu le intelegem", a declarat Horvath.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu