UŞOR DE ZIS, GREU DE FĂCUT. Ministrul Brînzan recunoaşte că şansele ca Aeroportul să revină în gestiunea statului sunt mici

Embed:

Ministrul Economiei şi Infrastructurii, Vadim Brînzan, recunoaşte că şansele ca Aeroportul Internaţional Chişinău să revină în gestiunea statului sunt destul de mici. Potrivit lui, ţara noastră nu are pârghii legale pentru a anula tranzacţia prin care 95 la sută din acţiunile companiei "Avia Invest", care gestionează aerogara, au fost cumpărate de familia Rothschild, prin intermediul companiei "Investments Limited".

Asta deşi, fiind în opoziţie, actuala guvernare promitea sus şi tare că Aeroportul va reveni în gestiunea statului. Subiectul va fi discutat la Consiliul Suprem de Securitate. 

Ministrul Economiei a declarat că a fost anunţat de tranzacţie printr-o scrisoare oficială. Vadim Brînzan spune că nu cunoaşte suma cu care au fost achiziţionate cele 95 la sută din compania care gestionează Aeroportul din Chişinău. Brînzan promite că va încerca să discute cu reprezentantul companiei care aparţine familiei Rothschild.

Doar că atât, timp cât Guvernul contestă contractul, acesta nu poate fi negociat. Potrivit lui Brînzan, procesul de concesionare a Aeroportului a avut loc cu abateri, însă statul trebuie să demonstreze asta cu nenumărate argumente, astfel încât contractul de concesionare să fie reziliat.

"Reieşind din practica mea ca antreprenor, investitor la diferite active pe parcursul anilor, experienţa îmi arată că rezilierea unui astfel de contract este un proces de durată, mă refer la ani de zile, ca oamenii să înţeleagă, care implică costuri majore de ordin legal, deci trebui să angajăm avocaţi în diferite jurisdicţii internaţionale, în primul rând, care costă foarte scump. Ca să înţelegeţi ce înseamnă foarte scump, preţul variază între 300 şi 3000 de euro pe oră", a spus ministrul Economiei şi Infrastructurii, Vadim Brînzanu.

Cât despre taxa de 9 euro per pasager, care este criticată şi contestată de noua guvernare, Vadim Brînzan recunoaşte că nu poate fi anulată întrucât a fost instituită pentru o perioadă de 49 de ani.

"Noi nu avem nicio pârghie de a face acest lucru însă putem să încercăm sau micşorarea aceste taxe sau modificarea structurii ei, astfel încât statul să obţină o parte", a spus ministrul Economiei şi Infrastructurii, Vadim Brînzanu.

Anterior, în cadrul unei emisiuni de la un post privat de televiziune, Vadim Brînzan a declarat că dacă nu se va reuși rezilierea contractului de concesiune a Aeroportului Chişinău, ar fi oportun să fie dezvoltată aerogara din Măculeşti, pentru a crea concurenţă. Astăzi, ministrul Economiei şi Infrastructurii a declarat că nu ştie însă când se va întâmpla asa şi cât ar costa.

"Proiectele de infrastructură sunt proiecte de anvergură şi durează, întradevăr, câţiva ani", a spus ministrul Economiei şi Infrastructurii, Vadim Brînzanu.

Taxa de modernizare aplicată fiecărui pasager a fost instituită încă în 1999 de către Autoritatea Aeronautică Civilă, pe vremea când această instituţie era condusă de condamnatul penal Victor Ţopa, naşul de cununie al liderului PPDA, Andrei Năstase. Atunci aceasta era de 10 de dolari. În 2008, taxa a fost stabilită de 9 euro.

Din gestiunea lui Ilan Şor aeroportul Chişinău a ajuns pe mâinile unei dinastii de miliardari europeni. 95 la sută din acţiunile Avia Invest au fost cumpărate de familia Rothschild, prin intermediul companiei Investments Limited. Informaţia a fost făcută publică ieri printr-un comunicat de presă emis de investitorii străini.

Aceştia au anunţat că vor face publice date privind planurile de dezvoltare a aeroportului Chişinău în luna septembrie. Aeroportul a fost concesionat pentru 49 de ani în noiembrie 2013.

De atunci, compania controlată de Ilan Şor a investit în infrastructura aerogării peste 88 de milioane de euro şi a transferat în bugetul de stat impozite de aproape 600 de mii. Guvernarea PAS - PSRM a criticat contractul de concesionare al Aeroportului şi unul dintre punctele programului de Guvernare a fost ca acesta să revină în gestiunea statului.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu