Urşii polari, în pericol! Nu găsesc suficiente foci pentru a-şi potoli foamea, iar problema se agravează

Urşii polari nu găsesc suficiente foci pentru a-şi potoli foamea, iar problema se va înrăutăţi odată cu accentuarea schimbărilor climatice, este concluzia unui studiu publicat joi, care demonstrează că metabolismul ''regelui banchizelor'' este mai rapid decât se credea, informează AFP, potrivit Agerpres.ro.

''Am descoperit că, în realitate, urşii polari au nevoi energetice mult mai mari decât se credea'', a explicat Anthony Pagano, autorul principal al studiului publicat în revista Science.

''Au nevoie să prindă multe foci'' pentru a-şi satisface metabolismul de 1,6 ori mai rapid decât estimările precedente, argumentează cercetătorul de la Universitatea Santa Cruz din California.

Biologii au urmărit comportamentul a nouă femele din Marea Beaufort, Oceanul Arctic, pe care le-au echipat cu camere de luat vederi, le-au analizat urina şi le-au luat probe de sânge la interval de mai multe zile.

Studiul s-a derulat ''din aprilie până în iulie atunci când urşii polari vânează cel mai mult şi înmagazinează grăsimea de care au nevoie pentru a supravieţui pe parcursul unui an'', explică Anthony Pagano, care lucrează, de asemenea, pentru Serviciul de Prospectare Geologică al Statele Unite (USGS).

În ciuda acestui lucru, cinci dintre exemplare au pierdut masă corporală într-un interval de la 8 la 11 zile. ''Patru urşi au pierdut 10% sau mai mult din masa lor corporală'', se precizează în raport.

Ipotezele formulate în studiile anterioare au indus în eroare cercetătorii în ceea ce priveşte metabolismul acestor mamifere de dimensiuni mari.

Oamenii de ştiinţă credeau bunăoară că tehnica de vânătoare a urşilor, care stau şi aşteaptă prada, îi face să cheltuiască puţină energie pentru a se hrăni sau că îşi pot încetini metabolismul atunci când nu prind suficiente foci.

Regiunea arctică se încălzeşte de două ori mai rapid decât restul planetei şi topirea gheţarilor îi face pe urşi să parcurgă distanţe mai mari pentru a găsi pui de foci, hrana lor preferată.

''Porţiunile îngheţate din zona arctică se diminuează cu 14% în fiecare deceniu, ceea ce va reduce probabil accesul urşilor la pradă'', se mai spune în studiu.

Populaţia de urşi polari s-a diminuat cu aproximativ 40% în deceniul care a trecut, potrivit USGS. Dar ''dispunem de acum înainte de tehnologia cu care să le studiem maniera în care se deplasează, activităţile, nevoile energetice şi vom putea astfel înţelege mai bine implicaţiile schimbărilor pe care pe observăm'', concluzionează Anthony Pagano.
Pe aceeaşi temă