Urşii polari, care au invadat arhipelagul rus arctic, au părăsit aşezările

Zeci de urşi polari care au invadat timp de peste o săptămână aşezările din arhipelagul rus arctic au părăsit această zonă, relatează marţi agenţia Xinhua care citează informaţii publicate luni de presa locală.

''Niciun urs nu a mai fost observat în ultimele 24 de ore în localitatea Belushia Guba sau în preajma acesteia'', a indicat o sursă din cadrul direcţiei regionale din Arhanghelsk a Serviciului Federal de Supraveghere a Resurselor Naturale din Rusia, citată de agenţia TASS.

La 9 februarie, în arhipelagul Arhipelagul Novaia Zemlea, situat în Arctica, în regiunea Arhanghelsk din nordul îndepărtat al Rusiei, a fost declarată stare de urgenţă după ce zeci de urşi polari au invadat aşezările din zonă.

Cel puţin 52 de urşi polari au fost observaţi în apropierea localităţii Belushia Guba. Unii dintre aceştia au avut un comportament agresiv, iar alţii au pătruns în locuinţe şi în birouri.

Numărul animalelor semnalate în apropierea altor aşezări a scăzut în comparaţie cu săptămâna trecută.

Specialiştii şi autorităţile locale, militari şi ofiţeri de poliţie continuă să patruleze prin regiune şi monitorizează situaţia, a adăugat sursa citată, scrie agerpres.ro.

Afluxul de urşi polari a fost provocat de migraţia sezonieră, dar şi de prezenţa deşeurilor comestibile din localităţi, a declarat Ilya Mordvintsev, cercetător în cadrul Institutului Severtsov pentru Ecologie şi Evoluţie.

Săptămâna trecută, armata a anunţat în publicaţia sa oficială, Steaua Roşie, că îi va apăra pe localnici de urşii cu ''comportament agresiv''.

O echipă de experţi a fost trimisă în arhipelag pentru a-i împiedica pe urşi să atace oamenii. Autoritatea de supraveghere a mediului din Rusia a refuzat să elibereze permise pentru împuşcarea urşilor polari, o specie pe cale de dispariţie.

În locul gropii de gunoi în aer liber din apropierea oraşului ar urma să fie instalat un cuptor de incinerare a deşeurilor în următorii doi ani pentru a nu mai atrage urşii în căutare de mâncare.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu