Urmează zile de foc pe bursele lumii. Toată planeta urmărește "bătălia secolului"

Bursele lumii sunt puternic conectate la cursa elec­torală pentru Casa Albă, iar majoritatea investi­torilor speră într-o vic­torie a candidatului democrat Hillary Clinton, al cărei program este văzut de pieţele financiare drept mai predictabil şi de dorit pentru anii ce vor urma. 

Alegerea lui Donald Trump ar putea provoca o furtună pe burse, dar nici dacă va câştiga Hillary Clinton nu este limpede ce va urma, având în vedere acuzaţiile de trădare ale FBI din cauza mailurilor pierdute.

Votul americanilor de marţi, 8 noiembrie, ar putea fi un moment isto­ric de o însemnătate rară ale cărui consecinţe se pot întinde pe un orizont de timp în­de­lungat, undele rezultatului urmând să fie resimţite în fiecare colţ al planetei, de fiecare cetăţean, indiferent de statut sau starea materială.

Cu 5% din populaţia mondială, SUA deţin un sfert din PIB-ul lumii.

O eventuală victorie a candidatului de­mocrat ar conduce la o apreciere de 2% a indicelui S&P 500, referinţa bursei americane, în timp ce o victorie a lui Trump ar duce la prăbuşirea indi­celui american cu 8%, conform com­paniei de cercetare Macroeconomic Advisers, citată de Bloomberg.

În cazul în care Hillary Clinton ar fi declarată câştigătoare, analiştii se aşteaptă la un val de exuberanţă pe pieţele de capital din întreaga lume. Însă nu este clar ce va fi cu ancheta FBI asupra celor 30.000 de e-mailuri scoase de Clinton din sistemul securizat de comunicare al guvernului, pentru care ar putea fi acuzată de trădare, scrie zf.ro.

În acest caz, Hillary Clinton ar fi un pre­şedinte "nefuncţio­nal" până la termi­narea anchetei, ceea ce ar fi foarte dificil pentru America.

Valurile protecţioniste care ar putea apărea ca ur­mare a implementării poli­ticilor candidatului republican măresc nivelul de anxietate pe bursele europene şi asiatice. Even­tualele conflicte eco­nomice generate de aplicarea ideilor lui Trump sunt prin­cipalii catalizatori care ar putea conduce la scăderi importante pe pieţele de capital ale lumii.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu