Urmează un CUTREMUR PUTERNIC. "Seismul va avea efecte din Oltenia până la Moscova"

Specialiştii susţin că în România, cel mai mare cutremur posibil în următorii ani este de 7,5 grade pe scara Richter. Seismologul Gheorghe Mărmureanu a vorbit în exclusivitate la România TV despre cel mai mare cutremur care ameninţă România, dar şi despre efectele pe care le-ar avea un seism de mare adâncime pentru ţările vecine. 

"Cel mai mare cutremur posibil este de 7,5 pe scara Richter, respectiv de 7,8-7,9, moment seismic, ceea ce e maximul posibil în România. Aşa am calculat şi Cernavoda şi Casa Poporului pentru că tot eu am făcut partea seismică pentru Casa Parlamentului. Este adevarat că poate fi un 7,6, dar nu cred pentru că, din punct de vedere geologic, magnitudinea maxima posibilă care poate să o suporte sistemul geologic vrâncean este 7,5, respectiv 7,8 pe scara moment seismic 7,8 -7,9 cel mult", a declarat Gheorghe Mărmureanu, fost director al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului. 

Cel mai mare cutremur posibil în România este de 7,5 pe Richter. Seismologul anunţă că urmează însă un seism de mare adâncime cu efecte din Oltenia pâna la Moscova, care nu ar afecta prea tare Bucureştiul. Însă, în cazul unui cutremur de suprafaţă ca acel din 4 martie 1977, bucureştenii vor simţi mult mai violent seismul.

"Capitala ar fi foarte afectată atunci când va fi un cutremur de tip 4 martie, mai de suprafaţă, ceea ce nu va fi acum pentru că ipotezele pe care le-am dezvoltat au fost că va urma un cutremur de mare adâncime cu efecte din Oltenia până către Moscova chiar. Urmează un cutremur foarte adânc, dar asta nu înseamna ca e mai periculos decat 4 martie. Mai mult de 15-20% nu va afecta Bucurestiul, dar nu stim cum se vor comporta acele cladiri care au fost afectate si la 4 martie ca sunt foarte multe la care s-a pus doar niste mortar, nu s-au reparat stalpii corect", a completat seismologul.

Publika.md aminteşte că ultimul cutremur resimţit la Chişinău a avut magnitudinea de 4,5 grade. Seismul s-a produs în seara zilei de duminică, 7 decembrie, la ora 23:04, în regiunea Vrancea.

Cel mai puternic cutremur din aceast an din zona Vrancea a avut loc pe 22 noiembrie şi a avut o intensitate de 5,7 în epicentru. Acesta a fost cel mai puternic seism înregistrat în ultimii patru ani.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu