Urme ale civilizaţiei romane, la Cimişlia. Ce au descoperit arheologii

Embed:

Istoria răzbate chiar prin mijlocul drumului. Rămăşiţele câtorva cuptoare antice de ardere a ceramicii au fost descoperite în timpul lucrărilor de construcţie a unei şosele în raionul Cimişlia. Arheologii spun că artefactele sunt din secolul IV şi se grăbesc să studieze totul, înainte ca să fie reluată construcţia drumului.

Descoperirea a fost făcută în apropiere de localitatea Sagaidacul Nou. Este vorba despre două cuptoare de tip roman.

"Asemenea cuptoare, numite şi cuptoare cu reverberaţie, căci sunt cuptoare performante pentru acea perioadă, constau din două camere suprapuse, una de foc şi alta de ardere a vaselor, aşa numita cameră a olarului sau groapa olarului", a explicat directorul Agenţiei Naţional Arheologice, Vlad Vornic.

Specialiştii spun că deşi se vede clar urma civilizaţiei romane, vestigiile au aparţinut unor triburi locale. Despre modul de viaţă al celor care au populat zona în antichitate vorbesc şi alte obiecte descoperite în preajma cuptoarelor.

"Iată o fisă de jucat, ceva asemănător cu damele noastre contemporane. Jucau cu fise albe şi fise negre. Noi n-am găsit tot setul, dar acestea sunt confecţionate din sticlă, aduse de pe teritoriul Imperiului Roman", a menţionat Sergiu Matveev, conferenţiar universitar la Universitatea de Stat din Moldova.

Arheologii spun că pentru conservarea sitului e nevoie de peste 1 milion de lei, bani de care nu dispun. Iar odată cu reluarea lucrărilor de construcţie a drumului, obiectele culturii materiale antice, descoperite aici, vor fi pierdute pentru totdeauna.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu