Următoarea ploaie ar putea fi catastrofală. Stocul de rachete antigrindină este aproape epuizat

Embed:

Culturile agricole ar putea fi compromise, dacă vor cădea, din nou, ploi cu grindină. Stocul de rachete antigrindină este aproape epuizat, fiind folosit pentru prevenirea intemperiilor de până acum. Pentru suplimentarea lui sunt necesare cel puţin peste 13 milioane de lei, bani ce, deocamdată, nu au fost identificaţi.

Jumătate din terenurile agricole din Moldova sunt protejate de 115 puncte de lansare a rachetelor antigrindină. Fiecare dintre acestea trebuie să dispună de cel puţin 70 de proiectile. Însă după un început de vară ploios, o parte centrele existente a rămas fără nicio rachetă.  

"Următorul proces poate fi pentru Republica Moldova catastrofal, din cauză că rachete lungi nu sunt", spune vicedirectorul Serviciului Antigrindină, Serghei Eremeico.

Ministerul Agriculturii spune că vrea să cumpere încă cel puţin 1.600 de rachete antigrindină.

"Este adresarea la Ministerul Finanţelor din posibilităţile bugetare să mai găsim în jur de 600.000 de euro pentru a acoperi necesarul pentru a fi siguri că recolta pentru anul 2016 pentru zonele care sunt protejate nu va fi afectată", a declarat viceministrul Agriculturii, Iurie Ușurelu.

Chiar dacă vor fi identificate resurse financiare, obuzele vor ajunge la punctele de lansare nu mai devreme de trei săptămâni. Până atunci, oamenilor nu le rămâne decât să spere că munca lor de un an nu se va face praf.

Din aprilie şi până în prezent au fost lansate peste două mii de rachete. Cea mai gravă situaţie a fost în 18 iunie, când mai multe localităţi din raionul Ungheni au fost afectate de grindină.

Aceasta se formase în nori pe teritoriul României. Întrucât este interzisă lansarea rachetelor spre frontieră, grindina a căzut pe hotarul ţării noastre.

Pentru a preveni astfel de situaţii, reprezentanţii Ministerului Agriculturii urmează să semneze un acord cu cei din România, ce le va permite să distrugă norii din momentul când se vor apropia de granița cu Moldova.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu