Urmăriţi LIVE cele mai tari declaraţii din Fabrika despre proiectul lui Dodon de reformare a PCRM şi alegerea preşedintelui ACUM ŞI ÎN SCRIS

(UPDATE 22.53) Decanul Baroului Chişinău, fostul ministru al Justiţiei, Ion Păduraru: Preşedintele nu poate fi ales fără crearea unei noi majorităţi parlamentare. AIE s-a răsuflat.

(UPDATE 22. 51) Fostul prim-ministru Dumitru Braghiş: Se creează impresia că pe data de 18 nu se va întâmpla nimic. Poate vom avea doar candidaţi la funcţia de candidat. Cred că nu va fi ales preşedintele. Nu avem niciun candidat care e azi susţinut, care are semnăturile a 15 deputaţi.

(UPDATE 22.49) Analistul politic Viorel Cibotaru: Dodon nu joacă aşa şi a demonstrat-o de câteva ori. Dodon şi-a făcut azi un joc foarte puternic, s-a arătat într-un moment destul de  vulnerabil. El a venit cu o alternativă care imediat a stăvilit dorinţa nesăbuită a PCRM de a înjosi AIE.

(UPDATE 22.48) Analistul politic Igor Boţan: Toate acţiunile lui Dodon poate fi o perdea de fum ca să adoarmă vigilenţa AIE, să creeze impresia că în eventualitatea unor alegeri anticipate, PCRM va avea probleme interne. În schimb, alianţa va nimeri într-o capcană.

(UPDATE 22.45) Jurnalistul Victor Nichituş: Nu cred politicienii, cred în acţiunile lor. Nu poţi să faci pe placul duşmanului tău ca să treci puntea. Mă refer la votul de demitere a lui Gheorghe Mihai de la conducerea SIS. Acest vot a arătat că s-a lovit într-un aliat. Cred că dacă Ghimpu scoate aşi din mânecă, atunci Filat va veni cu un plan B.

(UPDATE 22.42) Analistul politic Viorel Cibotaru: Gruparea lui Dodon e  în creştere. Dodon are o ameţeală în sens pozitiv, are euforia de acordare a voturilor.

(UPDATE 22.39) Analistul politic Igor Boţan: Prin demersul lui, Dodon face o favoare PCRM, care transformă partidul într-o adevărată instituţie, în care există reguli.

(UPDATE 22.37) Jurnalistul Victor Nichituş: Comuniştii vor încă o dată să câştige alegerile.

(UPDATE 22.34) Fostul prim-ministru Dumitru Braghiş: Am rămas cu impresia că mesajul de reformare înseamnă că PCRM nu e pregătit de anticipate. E un îndemn indirect faţă de PCRM de a participa la alegerea preşedintelui împreună cu AIE. Dacă e scenariul echipei lui Dodon, atunci e dorinţa lui de a-şi ridica raitingul.

(UPDATE 22.23) Analistul politic Igor Boţan: Igor Dodon spune foarte clar, el vrea să rămână în PCRM. Manifestul lui Dodon are două părţi: în prima, Dodon plăteşte un tribut şi face un ritual în stilul PCRM, cu includerea pericolului de unire cu România, a doua corespunde ideilor personale ale lui Dodon. Demersul lui este în cadrul partidului. Faptul că Dodon ar vrea să se desprindă de PCRM sunt doar speculaţii.

(UPDATE 22.20) Igor Dodon: Sper să fie o reacţie raţională la proiectul propus de mine, de reformare a PCRM, nu bazată pe emoţii, deoarece sunt convins că mai mult de 50% din activul PCRM aşteaptă schimbări. Mark Tkaciuk nu este PCRM, e un membru al partidului şi cred că mai puţin trebuie să ne intereseze opinia lui.  Aştept reacţia colegilor din partid, conducerii. Cred că timpul va arăta câţi mă vor susţine. Când facem declaraţii şi propuneri, le facem bine calculate. Mă refer la echipa pe care o reprezint şi pe care o veţi vedea la un anumit moment.

(UPDATE 22.15) Analistul politic Viorel Cibotaru: E a doua tentativă a lui Dodon de a ajunge printre elitele politice. Dodon şi-a dorit să-şi spună cuvântul puternic pe care îl are. El e unica persoană din cadrul PCRM care a fost primit la Bruxelles, a fost primit la Moscova şi va fi primit şi la Bucureşti dacă va merge.

(UPDATE 22.09) Decanul Baroului Chişinău, fostul ministru al Justiţiei, Ion Păduraru: Ideea cu Dodon este un joc, pentru a le crea o impresie oponenţilor că există diferite opinii, că ar putea prelua nişte voturi. Îmi pare nu prea serios acum să vii cu propuneri de reformare care au mai fost anunţate în vară. Se creează impresia că e un joc coordonat chiar în sânul partidului.

(UPDATE 22.03) Jurnalistul Victor Nichituş: Numărul de voturi al PCRM cu cel al PLDM este destul pentru a alege preşedintele. Dacă Zinaida Greceanîi va fi candidatul acestor formaţiuni mari, preşedintele ar putea fi ales. Azi la şedinţa AIE nu s-a luat nicio hotărâre. E regretabil. Parcă R. Moldova a avut o şansă. Sunt dezamăgit că nu s-a reuşit să se găsească un punct convergent între cei trei lideri ai AIE.

(UPDATE 21.59) Analistul politic Igor Boţan: Se presupune că prin Zinaida Greceanîi, PCRM ar vrea să aibă frânghii la guvernare, printr-o anexă secretă. Există statutul PCRM  şi articolul 20 al formaţiunii, în care este stipulat acest lucru.

(UPDATE 21.56) Fostul prim-ministru Dumitru Braghiş: De ce discutăm că dna Greceanîi ar dori să se distanţeze de PCRM în cazul în care va fi alesă şef al statului? În acest caz, preşedintele nu va avea de furcă cu opoziţia, ci cu guvernarea.

(UPDATE 21.51) Analistul politic Viorel Cibotaru: De ce să nu admitem că Greceanîi va face o distanţare de PCRM, dacă va ajunge în fruntea statului? Ea nu va avea de rezolvat nimic cu Voronin, ci cu prim-ministrul, cu preşedintele Parlamentului.  PCRM nu vede  şi nu îşi doreşte să vadă o soluţie pentru alegerea preşedintelui. Acest partid face tot posibilul pentru a apropia alegerile anticipate. Dar oamenii până la urmă nu sunt butuci, inclusiv şi membrii partidului.

(UPDATE 21.50) Analistul politic Igor Boţan: Ghimpu poate cel mai mult se teme să nu fie etichetat drept trădător, dacă va vota candidatura Zinaidei Greceanîi.

(UPDATE 21.48) Decanul Baroului Chişinău, fostul ministru al Justiţiei, Ion Păduraru: Nu ştim cum se vor reorganiza partidele parlamentare după alegerea preşedintelui, dacă aceasta va avea loc. Se discută în culoare o variantă de demitere a actualului Guvern, de formare a unei alte alianţe. Am înţeles că în ambele variante nu intră PL.

(UPDATE 21.45) Jurnalistul Victor Nichituş: Nu cred că Ghimpu a fost îngrijorat. Declaraţia lui că PL nu va vota un candidat venit din afara AIE înseamnă că Filat insistă pe identificarea unei alte candidaturi.

(UPDATE 21.44) Fostul prim-ministru Dumitru Braghiş: Situaţia e mult mai complicată decât pare la prima vedere. Dacă cu adevărat s-a discuta în cadrul AIE candidatura dnei Greceanîi, ea a fost discutată ca o doleanţă a AIE, decât ca o decizie finală a PCRM.

(UPDATE 21.40) Analistul politic Viorel Cibotaru: Cred, totuşi, că candidatul PCRM va fi Zinaida Greceanîi. Ea va fi acel liant care va împăca PCRM şi PD. Lupu rămâne speaker, iar Filat prim-ministru, e cea mai mică cedare pe care o pot face. E o perspectivă foarte interesantă. Dar există înverşunarea PL,  care e absolut clară. Chiar dacă aceasta va duce la trecrea PL în opoziţie, Ghimpu poate fi impus să-şi retragă oamenii de la guvernare.

(UPDATE 21.35) Analistul politic Igor Boţan: Mihai Ghimpu a fost foarte supărat, îngrijorat azi după şedinţa Consiliului AIE. Soluţia despre care au vorbit Lupu şi Filat azi ar exclude posibilitatea ca Ghimpu să devină preşedinte al Parlamentului. Lupu s-a resemnat şi a recunoscut că îi va fi foarte greu să devină preşedinte. El a renunţat la această idee. PL o ţine morţiş pe a sa, pentru că acordul semnat la sfârşitul anului trecut este foarte important pentru PL.

Prea multe soluţii pe metru pătrat! Igor Dodon îşi coace tot mai activ soluţia şi vorbeşte cu o voce tot mai gravă despre modernizarea PCRM-lui. Liderii Alianţei au încercat şi ei să găsească o soluţie în şedinţa Consiliului, încheiată acum o oră. Se pare că reuniunea l-a supărat foc pe Mihai Ghimpu, care a părut cel mai îngrijorat în faţa presei. A cui soluţie va fi mai reuşită, rămâne să vedem. Un lucru, însă, este cert: căutarea soluţiilor a devenit un sport naţional. Deocamdată, fără performanţe.

Soluţiile vor fi analizate la Fabrika, împreună cu decanul Baroului Chişinău, fostul ministru al Justiţiei, Ion Păduraru, fostul prim-ministru Dumitru Braghiş, jurnalistul Victor Nichituş şi analiştii politici Viorel Cibotaru şi Igor Boţan.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu