Urmăriţi LIVE cele mai tari declaraţii din Fabrika despre hotărârea Curții Constituționale ACUM ŞI ÎN SCRIS

Analistul politic Oazu Nantoi: "Politicienii de obicei urmăresc emisiunile televizate pentru ca să se supere."

Analist politic Igor Boţan: "Cultura noastră politică este patriarhală. Venim odată în patru ani la vot și apoi așteptăm minuni de la politicieni."

Analistul politic Oazu Nantoi: "Politicienii trebuie să înțeleagă că este o limită,  până la care cetățenii îi vor tolera. Alegătorii ar putea să se întoarcă cu spatele și vom fi un fel de Coreea de Nord în apropierea imediată a Europei"

Analistul politic Oazu Nantoi: "Când căutăm o soluție, vrem una simplă. Speakerul Parlamentului, funcția lui este protejată, așa e scris ăn Constituție. Șefulo statului – la fel. Prim-ministrul e om de rând."

Analistul politic Viorel Cibotaru: "Situația dată îl avantajează pe Filat. Ghimpu nu mai are ași, iar Lupu e în poziție pasivă. Totul depinde de ce va face Vlad Filat. Societatea trebuie să-i convingă să găsească un compromis."

Analistul politic Oazu Nantoi: "Adoptarea unei noi Constituții este un lucru mult prea important ca să-l încredințăm politicienilor."

Analist politic Igor Boţan: "Până nu o să cunoaștem adevărul despre 7 aprilie 2009, liderii AIE nu se vor așeza la o masă cu PCRM."

Analistul politic Oazu Nantoi: "Alianța a greșit atunci când l-a ales pe domnul Lupu pentru funcția de președinte. AIE nu e atât de consolidată ca și Partidul Comuniștilor."

Analist politic Igor Boţan: "Pentru domnul Voronin și coechipierii lui, este important să nu-i sperie pe cei din Alianță. Ei zic că sunt deschiși pentru dialog, ca să-i facă pe cei din AIE să inițieze procedura de alegere a șefului statului, după care să facă ce vor ei."

Analist politic Igor Boţan: "Domnul Ghimpu a investit foarte multe speranțe în acest aviz. Vorbim despre așii din mânecă a liderului PL. Poiticienii au irosit patru posibilități de alegere a președintelui: referendumul; semnarea decretului de dizolvare a Parlamentului; organizare unui referendum în ziua alegerilor locale și astăzi a fost irosită a patre posibilitate. Nu știu ce se mai poate vorbi despre acestă Alianță."

Analistul politic Arcadie Barbăroşie: "Încercarea Alianței de a arunca pe umerii Curții această decizie, este o tragere de timp. Dacă acest timp ar fi fost folosit ca să se găsească o soluție, er fi fost bine."

Analistul politic Oazu Nantoi: "Am fost surprins când am vazut ca unii politicieni chiar așteptau ca hotărârea Curții să fie pozitivă. Din start era clar că Alianța n-o să poată găsi soluția pentru alegerea șefului statului. Se poate doar în patru, sau alianța roșu-verde."

Analistul politic Viorel Cibotaru:  "S-a spart balonul. Ei au avut o scuza, pentru ca să se odihnească. Alianța nu are soluții. Ei nu au un plan. Politicienii trebuie să revină la muncă." 

Ceea ce demult ştia toată lumea, doar că politicienii mai încercau să tragă din dimp, în sfârşit s-a produs. Curtea Constituţională a dat o lecţie pentru codaşii de la facultăţile de drept şi a vociferat un lucru simplu, dar sfânt - Constituţia nu poate fi violată printr-o lege organică.

Parlamentul nu mai are de unde să-şi găsească scuze şi este obligat să declanşeze procedura alegerii şefului statului.

De altfel, aliaţii au mai scos un as din mânecă şi deja vorbesc despre posibila organizare a unui nou referendum.

Se ţin de putere cu orice preţ sau într-adevăr au găsit soluţia? Care sunt şansele adoptării unei noi Constituţii? Când vom avea alegeri anticipate şi cu ce se vor solda încercările de a alege un preşedinte de către parlament? Aflăm în această seară în Fabrika.

loading...

Lasă un comentariu