Urmăriţi LIVE cele mai tari declaraţii din Fabrika despre ce vor moldovenii de la politicieni şi când vom avea preşedinte ACUM ŞI ÎN SCRIS

(UPDATE 22.42) Directorul ADEPT, Igor Boţan: Dodon învaţă foarte repede. El rămâne în PCRM, astfel îşi demonstrează stima faţă de Vladimir Voronin. Efortul lui e concentrat spre al convinge pe Voronin că el e cel mai bun în calitate de succesor la funcţia de lider al Partidului Comuniştilor.

(UPDATE 22.41) Directorul Institutului European de Studii Politice, Viorel Cibotaru: Nu sunt de acord că Dodon nu are capacităţi manageriale de a fi un lider al unei platforme politice.

(UPDATE 22.38) Directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie: Nu cred că e timpul ca Igor Dodon să-şi construiască propriul proiect politic, nu cred că are suficiente capacităţi manageriale pentru a administra un asemenea proiect de anvergură. Ced că Dodon îşi va construi cariera în PCRM.

(UPDATE 22.19) Directorul ADEPT, Igor Boţan: Oamenii din Moldova sunt destul de bine informaţi, ei ştiu că Voronin nu mai poate candida pentru un mandat de preşedinte. Aşa se explică faptul că oamenii au încredere în PCRM, dar nu îl văd pe Voronin în calitate de preşedinte.

(UPDATE 22.23) Directorul Institutului de Marketing şi Sondaje IMAS, Doru Petruţi: Orice partid care va face paşi în orice altă direcţie decât a promis va avea foarte mult de suferit la capitolul electorat.

(UPDATE 22.19) Directorul ADEPT, Igor Boţan: Întotdeauna printre instituţii, Primăria a fost pe locul trei, patru. Primarul la mod real rezolvă problemele în localitate şi este ales de oameni. DacĂ a câştigat alegerile, ar fi straniu ca oamenii să nu aibă încredere în el. Se explică şi în cazul Bisericii. Oamenii au încredere în biserică, dar mai puţin în preot. Fă ce spune preotul, nu ce face.

(UPDATE 22.18) Directorul Institutului European de Studii Politice, Viorel Cibotaru: Am observat o încredere foarte mare acordată primarilor şi una foarte  mică antreprenorilor, situaţie care s-a inversat în comparaţie cu anii precedenţi.

(UPDATE 22.13) Directorul ADEPT, Igor Boţan: Dar dorinţa de a-i sancţiona pe guvernanţi creşte în acest context.

(UPDATE 22.11) Directorul Institutului de Marketing şi Sondaje IMAS, Doru Petruţi: În top cinci probleme vedem acum probleme foarte personale. Acum, faptul că nu se alege preşedintele, că dispare Moldova se plasează mult mai jos printre probleme.

(UPDATE 22.09) Directorul Institutului de Marketing şi Sondaje IMAS, Doru Petruţi: Am remarcat capacitatea redusă a electoratului de a sări dintr-o barcă în alta foarte repede. Din acest punct de vedere, electoratul PCRM e mai monolit. Pe eşichierul de dreapta e foarte greu de lucrat. Câştigând un alegător rişti să pierzi doi.

(UPDATE 22.06) Directorul CBS-AXA, Ion Jigău: Vizavi de optimismul social, la noi se mai suprapun şi alte fenomene, opţiunea geo-politică, orientarea est-vest. Deseori, foarte mulţi oameni nu votează cum le spune buzunarul sau stomacul , ci potrivit opţiunilor lor geo-politice.

(UPDATE 22.02) Directorul Institutului European de Studii Politice, Viorel Cibotaru: Oamenii au ajuns la automatism, să voteze pentru unii şi aceeaşi, deoarece memoria este proaspătă de la un scrutin la altul. Aceasta poate vorbi despre o eventuală prăbuşire a unor partide, când cetăţenii vor trece de la contemplare la mobilizare. Să nu ne mirăm că nu se schimbă părerile oamenilor vizavii de partide şi politicieni.

(UPDATE 21.55) Directorul CBS-AXA, Ion Jigău: Sunt de acord cu 1-2 mandate, dar dezamăgirea face ca oamenii să decidă că nu vor merge la vot, şi atunci, rezultatele după alegeri pot să se schimbe mult. Dezamăgiţi sunt şi printre votanţii PCRM, dar mai puţini.

(UPDATE 21.52) Directorul Institutului de Marketing şi Sondaje IMAS, Doru Petruţi: După instalarea guvernării în noiembrie a fost un reoptimism adus la cote mult prea mari. Ritmul de pierdere a popularităţii partidelor este un 1-1,5 % pe lună, adică 1-2 mandate în Parlament.

(UPDATE 21.46) Directorul Institutului de Marketing şi Sondaje IMAS, Doru Petruţi: Starea de deznădejde exprimată în sondaje ne semnalează o Moldovă care suferă. E un moment foarte bun ca politicienii să lase la o parte scorurile politice. Acestea sunt ultimele care se modifică.

(UPDATE 21.43) Directorul CBS-AXA, Ion Jigău: Nu cred că PCRM va permite să mai fie tras o dată în ţeapă. Având un electorat fidel, comuniştii pot să-şi permită un joc mai dur. PCRM ar putea să obţină peste 50 de mandate în Parlament la eventuale alegeri anticipate.

(UPDATE 21.41) Directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie: Azi nu cumva Băsescu joacă rolul lui Narîşchin? Pornind nişte negocieri cu PCRM, PLDM ar putea obţine resetarea AIE.

(UPDATE 21.39) Directorul ADEPT, Igor Boţan: Adresarea PCRM este făcută către PLDM. Comuniştii portactic îi amintesc lui Filat despre promisiunile de a face remanieri la Guvern. Pentru PLDM este foarte importantă menţinerea AIE, dar cu o condiţie, ca partenerii mai mici din AIE să uite de egalitate şi să-şi recunoască păcatele.

(UPDATE 21.35) Directorul Institutului European de Studii Politice, Viorel Cibotaru: Apreciez foarte mult tăcerea lui Ghimpu. În acest moment, ea este de aur.

Deznădejde, dezămăgire, nemulţumire. Dacă ar fi să descrie într-un singur cuvânt vremurile pe care le trăim, moldoveanul de rând ar spune astfel. Cel puţin, potrivit ultimului sondaj realizat de IMAS. Politicienii, care sunt mult prea departe de oamenii de rând, continuă, însă, să joace ping-pong politic. Teoretic, toţi sunt gata de negocieri privind alegerea şefului statului. Practic, fiecare înaintează propria listă de condiţii. Oamenii de rând mai speră, dar din ce în ce mai puţin. În aceste condiţii, în cine pot avea încredere moldovenii? Cum îşi văd viitorul? Cine va alege preşedinte, dacă partidele politice nu pot să se aşeze nici la masa de negocieri? Afaţi în această seară, la Fabrika.

Invitaţii de astăzi sunt directorul Institutului de Marketing şi Sondaje IMAS, Doru Petruţi, directorul CBS-AXA, Ion Jigău, directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, directorul Institutului European de Studii Politice, Viorel Cibotaru şi directorul ADEPT, Igor Boţan.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu