Urmăriţi LIVE cele mai tari declaraţii din Fabrika

(UPDATE 22:51) Igor Boţan: E o iluzie ideea că dacă vom schimba Constituţia, vom schimba lucrurile. Republica Moldova există clasa politică pe care o ştim şi care nu se schimbă peste noapte.

(UPDATE 22:48)
Mihai Petrache: Trebuie de schimbat sistemul electoral, ca să poată veni forţe noi la guvernare.

(UPDATE 22:43)
Iurie Roşca: Nu cred că Republica Molodva va trece la sistemul prezidenţial. Trebuie să consolidăm democraţia parlamentară şi să reechilibrăm relaţiile dintre Parlament şi Guvern.

(UPDATE 22:39)
Igor Boţan: Guvernul se află sub control parlamentr. În primul rând se verifică cu sunt cheltuiţi banii, iar preşedintele are extra-împuterniciri

(UPDATE 22:37)
Igor Boţan: Constituţia de astăzi poate servi încă mulţi ani, nu Constituţia este proble. Altceva trebuie de modificat.

(UPDATE 22:34) Gheorghe Susarenco:
Noi avem astfel de lideri, dar noi nu suntem garantaţi că un astfel de lider ar putea fi ales.

(UPDATE 22:29)
Iurie Roşca: Un lider puternic trebuie să fie premierul. Acesta trebuie să facă ordine în toată domeniile. Prim-ministrul este dependent de Parlament.

(UPDATE 22:20)
Igor Boţan: Partidele politice ar trebui să primească bani de la stat proporţional cu mandatele acumulate. Aşa ar putea fi îndepărtaţi oligarhii de la putere.

(UPDATE 22:16)
Igor Boţan: Nu vom avea democraţie până partidele politice nu vor deveni instituţii autentice. Îmi doresc ca prim-ministrul să fie un foarte bun manager şi un foarte bun diplomat, care să aibă spate în Parlament.

(UPDATE 22:11)
Igor Boţan: Se spune că cetăţenii Republicii Moldova înclină spre o Republică prezidenţială, dar am avut două referendumuri. Dacă cetăţenii nu înţeleg că au oportunitatea că pot să decidă prin propriul vot... pardon.

(UPDATE 22:07) Gheorghe Susarenco:
Un preşedinte ar trebui să fie mediator între puteri. După alegeri, politicienii uită că nu mai sunt în slujba partidului, ci în slujba poporului. Ca un popor să trăiască bine, trebuie să aibă o elită care se gândeşte la popor şi nu la binele său.

(UPDATE 22:04)
Iurie Roşca: Lupu şi-a dorit să devină preşedinte, prentru că astfel, automat şi-ar fi subordonat Guvernul.

(UPDATE 21:59)
Iurie Roşca: Dacă vom avea un sistem prezidenţial riscăm să avem un lider-dictator. Eu optez pentru reducerea competenţelor preşedintelui şi simplificarea modalităţii de alegere a acestuia.

(UPDATE 21:53)
Igor Boţan:Partidul Comuniştilor a ştiut să exploateze nostalgia după vechiul regim. Nu există regimuri perfecte. Oamenii se învaţă cu timpul să influenţeze politicienii pentru care funcţionează.

(UPDATE 21:49)
Igor Boţan: Eu sunt un adept al republicii parlamentare. Actuala Constituţie a Republicii Moldova este una bună, cu mici excepţii. Republica parlamentară permite evitarea alunecării spre regimuri dictatoriale. Am avut un regim autoritar. Problema nu e în Constituţie. Voronin a reuşit să devină autoritar.

(UPDATE 21:45) Gheorghe Susarenco:
Eminescu a spus că prin referendum nu se hotărăşte soarta naţiunii. Prin referendum se poate decide unde să fie construit un drum, sau alte chestii de acest gen. Construcţia statală este un obiect de studiu. Statul trebuie condus de oameni care sunt capabili să o facă.

(UPDATE 21:42)
Iurie Roşca: Interesele de tip oligarhic, iată care este problema. Moldova nu ştie să împartă responsabilităţile între Parlament şi Guvern.

(UPDATE 21:39)
Iurie Roşca: Construcţia statului este o ştiinţă. Poporul poate să vrea monorhie, dar el nu ştie cum lucrează aceasta.

(UPDATE 21:35)
Mihai Petrache: Avem trei ani de zile de guvernare democratică. Am avut 8 ani de guvernare monopartidică. Nu contează ce sistem de guvernare avem. Sunt adeptul sistemului prezidenţial. Avem un sistem care nu lucrează, e unul rupt de realităţi.

(UPDATE 21:33) Gheorghe Susarenco:
Moldova are nevoie de o guvernare care sa asigure libertate. Forma de guvernamânt în Molodva este republica. Guvernează poporul. Pe parcursul istoriei, poporul a fost deprins cu un monarh, cu un lider... Molodva are nevoie de o formă parlamentară de conducere. Suveranitatea aparţine poporului.


Moldova are nevoie de un nou Vlad Ţepeş care ar face ordine în ţară, sunt de părere unii experţi. În opinia lor, cultura patriarhală şi faptul că moldovenii sunt obişnuinţi să fie conduşi cu mână de fier ar necesita, în consecinţă, trecerea la sistemul de guvernare prezidenţial. Opozanţii vorbesc, în schimb, despre pericolul autoritarismului.

În lipsa contrabalanţei, care ar putea fi asigurată de un guvern puternic sau de parlament, un preşedinte atotputernic, într-o ţară mică, riscă să lunece foarte repede spre autoritarism. Moldovei independente nu i-a reuşit, deocamdată, nici una, nici alta.

Adică, Moldova nu a reuşit să fie nici cu adevărat prezidenţială, dar nici nu am înţeles cum trebuie să funcţioneze o veritabilă republică parlamentară. Totuşi, ce formă de guvernare e mai potrivită pentru ţara noastră?

Invitaţii din seara de astăzi sunt fostul viceministru al Justiţiei, fostul judecător al Curţii Constituţionale Gheorghe Susarenco; politicianul Iurie Roşca; preşedintele Uniunii Centriste din Moldova, Mihai Petrache şi analistul politic Igor Boţan.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu