Urmăreşte cele mai tari declaraţii din Fabrika despre plecarea lui Igor Dodon din PCRM, ACUM ŞI ÎN SCRIS

(UPDATE 22:56) Boţan: "Tandemul Dodon - Greceanîi sunt favoriţii Moscovei, iar PCRM e mai bine să participle la votarea şefului statului. Oricum va rămâne influenţ pe scena politică. Cred că vor mai pleca oameni din PCRM, dar nu foarte repede. Nu este Dodon soluţia, dar are potenţial pe care depinde cum îl va avolrifica".

Ţăranu: "Pentru PCRM alegerile anticipate sunt o soluţie, dacă nu dezagregarea va continua. Dodon este catalizator, dar nu soluţia".

Chirtoacă: "Partidul Comuniştilor este în faza necesară reformării. Este exclus că vor mai pleca şi alţi membri din PCRM. Dodon déjà este o soluţie".

Cibotaru: "Dacă PCRM nu schimbă politica cadrelor, nu se reformatează, trendul va scădea, chiar şi la alegeri".

(UPDATE 22:40) Chirtoacă: "Dacă Rusia are scopuri în perspectivă, atunci ar putea să il susţină pe Dodon ca să modernizeze şi să reformeze PCRM".

Cibotaru: "Imaginea pe care o are Dodon şi Greceanîi la Moscova este un atuu. Aici există o înţelegere între Bruxelles şi Moscova şi Igor Dodon. Aici se regăsesc interesele. Noi suntem în mijloc".

(UPDATE )22:38 Ţăranu: "Dacă Moscova stă în spatele plecării lui Dodon, atunci a pus cruce pe Voronin şi PCRM".

(UPDATE 22:36) Boţan: "Dacă PCRM nu boicotează alegerea şefului statului, atunci domnul Ghimpu poate spune că au mai votat nişte comunişti pentru domana Greceanîi. În cabina de vot  se votează secret".

(UPDATE 22:30) Ţăranu: "Domnul Ghimpu este într-o situaţie foarte complicată. Ei s-au aşezat pe electoratul PPCD, care este unul pasional. Domnul Ghimpu, dacă votează pentru Greceanîi chiar pierde ceva palpabil".

(UPADTE 22:29) Boţan: "Dacă Ghimpu a votat pentru Lupu, care a fost membru al PCRM, atunci de ce nu ar vota pentru Greceanîi, care nu a fost memebră de partid".

(UPDATe 22:15) Ţăranu: "PCRM devine un partid de rând din moment ce nu mai are acel control. Relaţia Plahotniuc- Filat este o întrebare de necunoscut. Filat a făcut un pas înapoi, dând de îneţeles că face un pas de reconciliere, prin aceia că nu a insistat pe demiterea procurorului general. După noile schimbări Guvernul nu mai este "vacă sfântă" şi toate manevrele sunt posibile".

Chirtoacă: "Dodon nu ar fi făcut acest pas dacă nu ar fi ştiut că Greceanîi va fi înaintată. O să vedeţi că în următoarele zile va fi înregistrată ca şi candidat la funcţia de şef al statului".

(UPDATE 22:10) Ţăranu: "Voronin o poate înainta şi acum pe Greaceanîi la funcţia de şef al statului pentru a-i pune în situaţie pe cei care au plecat".

Chirtoacă: "Acum şansele lui Marian Lupu cresc. Domnul Voronin are obiceiul de a se răzbuna. Acum vom vedea pe cine se va răzbuna - pe Dodon sau pe Greceanîi".

(UPDATE 22:04) Chirtoacă: "Cred că Dodon va fi în fruntea unui partid. Cât rămâne în Parlament poate să îşi crească potenţialul".

(UPDATE 22:01) Ţăranu: "Acest grup este cel mai vulnerabil alegerilor anticipate. Dodon trebuie să evite cu orice preţ anticipatele. Are fi o catastrofă. Sau le evită, sau se afiliază unui partid. Cine finanţează acest proiect al lui Dodon?"

(UPDATE 21:56) Cibotaru: "Există o contradicţie, pe care oponenţii lui Dodon imediat au sesizat-o şi au punctat-o. El cu două zile în urmă propunea reformarea partidului, iar astăzi anunţă acest pas. Ceva s-a întâmplat şi a grăbit plecarea lui Dodon, poate chiar un factor extern. El a făcut acest pas bazându-se pe studii, el nu se bagă pe segmentul PL sau PLDM. Este un pas calculat. Aşa înfrângere PCRM demult nu a suferit. Dacă Dodon făcea acest pas nu se ajungea în situaţia în care suntem".

(UPDATE 21:51) Chirtoacă: "Acest grup independent are posibilitatea de a debloca situaţia. Prin lipsa lor, déjà se slăbeşte acel control pe care îl avea PCRM".

(UPDATE 21:46) Analistul politic Igor Boţan – "Ştia foarte bine domnul Voronin ce se va întâmpla, dar s-a prefăcut că e surprins. Pentru alegerea şefului statului s-au dat 20 de zile la dispoziţie. A trecu mai mult de jumătate din timp şi nimic nu este clar. Candidaţi nu sunt. Voronin i-a trimis pe cei din AIE…. ştim unde. Pe de o parte îi avem pe cei buclucaşi şi de cealaltă îi avem pe boicotaşi. Soluţia lui Dodon este între boicotaşi şi buclucaşi".

(UPDATE 21:41) Analistul politic Anatol Ţăranu - "PCRM nu mai deţine pachetul de control. Comuniştii deja nu mai au cuvântul cela greu de spus, pe cel care îl aveau până la anunţarea plecării lui Dodon. Plecarea lui Dodon înseamnă sfârşitul Hegemoniei. A început marea destrămare. Voronin este neliniştit. Voronin a primit un puc în maxilar".

(UPDATE 21:38) Analistul politic Nicolae Chirtoacă – "Igor Dodon a enunţat anumite principii. Sprijinul lui pentru AIE nu va fi unul necondiţionat. Cu cine, vom vedea. Conjuctura s-a schimbat, situaţia este incertă şi rata de neîncredere este destul de înaltă".

(UPDATE 21:35 ) Analistul politic Viorel Cibotaru - "Domnul Dodon a declarat că pleacă din fracţiune şi nu din PCRM. S-au creat circumsatnţe noi, în care există foarte formal, acele 61 de voturi pentru a fi ales şeful statului. Aproape cu certitudine au fost găsită soluţia ca preşedintele să fie ales. Nu cred că domnul Dodon a făcut acest pas fără consultări prealabile cu liderii de partide. Este un interes deosebit de a susţine candidature domanei Greaceanîi şi are posibilităţi se dezvolte acest proiect. Dacă nu, are şi şansa să susţină proiectul politic Marian Lupu. Dacă nu va fi rău pentru proiectul său politic".

(21:30) Soluţia - Igor Dodon? Se pare că are şanse mari de a fi, însă cu anumite condiţii. Un pas aşteptat demult de unii, însă absolut surprinzător pentru alţii. Am putea deja spune cu certitudine că viitorul preşedinte va fi Zinaida Grecianii? Sau scenariul ar putea fi rescris până pe 18 noiembrie?

Partidul Liberal deja a dat de înţeles că un alt candidat la funcţia de preşedinte în afară de Marian Lupu nu-l interesează. Altfel nu vor avea nici o funcţie din cele trei importante. Îşi vor schimba oare opinia? Cum, totuşi, va fi jucată partida lui Igor Dodon?

Aflăm astăzi la Fabrika. Invitaţii din această seară de vineri sunt analiştii politici Nicolae Chirtoacă, Anatol Ţăranu, Viorel Cibotaru şi Igor Boţan.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu