URGIE ALBĂ în Moldova. Circulaţia transportului de mare tonaj, OPRITĂ pe mai multe şosele. INFORMAŢII DE ULTIMA ORĂ despre ce se întâmplă în ţară

Embed:

(UPDATE 22:27) Un accident rutier cu implicarea a două microbuze şi două automobile s-a produs la 5 km de Ştefan Vodă spre Tudora. Patru persoane, 3 maturi şi un copil, au fost rănite. Militarii Batalionului 4 antiaerian au intervenit pentru descarcerarea şi transportarea răniţilor la spitalul din Ştefan Vodă.

(UPDATE 21:45) O maşină de mare tonaj încărcată cu combustibil a ajuns în şanţ la kilometrul 25 de la Chişinău, în direcţia Bălţi. Geniştii din Batalionul de Geniu lucrează pentru tractarea camionului pe carosabil.

(UPDATE 21:40) Circa 60 de militari şi 11 unităţi de tehnică din dotarea Armatei Naţionale continuă deblocarea traseelor M14, Ştefan Vodă – Tudora – Palanca, Truşeni-Leuşeni, Truşeni-Vadul lui Vodă, Vadul lui Vodă-Criuleni şi Cricova-Criuleni. Pe drumurile naţionale sunt mobilizate echipe de militari din Baza militară de instruire a Armatei Naţionale de la Bulboaca, Regimentul Rachete Antiaeriene, Brigăzile "Moldova" şi "Ştefan cel Mare", Batalionul de Geniu "Codru" şi Batalionul 4 antiaerian de la Căuşeni.

(UPDATE 21:35) Carabinierii, poliţiştii, salvatorii şi pompierii vor patrula pe parcursul nopţii pentru a interveni şi a ajuta cetăţenii aflaţi în situaşii de risc şi şoferii blocaţi în nămeţi

(UPDATE 20:36) La solicitarea premierului Pavel Filip, ministrul Apărării Eugen Sturza a dat ordin conducerii Armatei Naţionale să mobilizeze efectivul din subordine şi tehnica specială din dotarea Armatei Naţionale pentru a participa la lucrările de deszăpezire şi deblocare pe drumurile naţionale.

Astfel, trei echipe de militari cu unităţi de tehnică KRAZ şi KAMAZ din cadrul Batalionului de Geniu "Codru" de la Negreşti, Străşeni, au intervenit pe traseul naţional M14 pentru a scoate din nămeţi câteva maşini de mare tonaj blocate în regiunea localităţii Grebleşti. Astfel, până la ora 19:30 au fost deblocate şase TIR-uri şi şase persoane. Ministrul Apărării Eugen Sturza şi comandantul Armatei Naţionale, generalul de brigadă Igor Cutie, s-au deplasat la faţa locului pentru inspectarea lucrărilor de deblocare şi deszăpezire.  

De asemenea, militarii Batalionului 4 antiaerian de la Căuşeni cercetează traseul Ştefan Vodă – Tudora – Palanca şi vor interveni în caz de necesitate pentru a scoate maşinile blocate în nămeţi.

Infanteriştii din Brigada "Moldova" de la Bălţi se află pe traseul M14 spre Chişinău, în timp ce militarii Brigăzii "Ştefan cel Mare" – pe traseele Truşeni-Leuşeni şi Truşeni-Vadul lui Vodă. Aceştia ajută vehiculele şi persoanele rămase în drum cu tehnica militară din dotare.  

Un ofiţer al Armatei Naţionale se află la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, unde activează în cadrul Celulei de Criză, împreună cu alţi specialişti responsabili din Ministerul Afacerilor Interne, cu subdiviziunile acestuia - IGSU, IGP, INP, DTP, dar și din cadrul Ministerului Finanțelor, Serviciului Meteorologic de Stat, Primăriei municipiului Chișinău și furnizorii de energie electrică.

(UPDATE 18:00) Potrivit reprezentanţilor Primărie Chişinău, toate străzile și căile de acces din municipiul Chișinău sunt practicabile, iar traficul rutier se desfăşoară în condiţii de iarnă. Transportul public circulă în regim normal, iar la linie sunt 292 de troleibuze şi 46 de autobuze.

"Se intervine la deszăpezirea străzilor şi se împrăştie material antiderapant cu 90 de utilaje. Pe parcursul zilei, au fost împrăştiaţi 470 de tone de material antiderapant şi 33 de tone de sare tehnică. Regia locativ-comunală acţionează la curăţarea trotuarelor, intrările în curţile blocurilor de locuinţe și în staţiile de aşteptare a transportului public cu 12 unităţi specializate HACO şi 27 de tractoare. De asemenea, au fost mobilizaţi 500 de muncitori. Reprezentanţii Asociaţiei de gospodărire a spaţiilor verzi au intervenit cu 5 unităţi de transport la curăţarea căilor de acces din parcuri şi de pe alei", se menţionează în comunicatul emis de reprezentanţii Primăriei Capitalei.

Primarul general interimar Silvia Radu a solicitat mobilizare la maxim, pentru a asigura deszăpezirea oraşului până mâine dimineaţă. În mod prioritar, urmează a fi curăţate căile de acces către instituţiile publice, străzile pe unde circulă transportul public şi drumurile spre suburbii. 

Locuitorii Capitalei care se află în situaţii de risc pot apela Dispeceratul Central Municipal, tel. (022) 22-22-67, (022) 22-26-04.

(UPDATE 18:41) Premierul Pavel Filip a solicitat mobilizare maximă în contextul condiţiilor meteo nefavorabile şi a ninsorilor puternice de pe întreg teritoriul ţării. 

(UPDATE 18:25) Ministrul Afacerilor interne, Alexandru Jizdan, a convocat Celula de Criză în cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Oficialul a cerut mobilizare maximă și implicare urgentă în toate situațiile de risc.

În cadrul ședinței, șeful IGSU general-maior, Mihail Harabagiu, a raportat situația operativă din țară, în urma precipitațiilor abundente. Potrivit datelor furnizate din teritoriu au fost deblocate patru localități în care accesul era dificil. În satele Șamalia, Antonești, Baimaclia și Enichioi din raionul Cantemir, drumurile locale au fost impracticabile pentru câteva ore, iar în teren au lucrat echipele specializate de deszăpezire.

Totodată, salvatorii și pompierii au fost alertați în 11 situații de risc pentru deblocare mijloacelor de transport. În localitatea Bulboaca, raionul Anenii Noi, pompierii au deblocat o ambulanță, care urma să ajungă la pacient. Salvatorii au intervenit în forță pe trasee din raioanele Comrat, Cantemir, Anenii Noi Vulcănești, Hâncești și Cahul.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență îndeamnă oamenii să evite deplasările în sudul și centrul țării în scopul evitării situațiilor excepționale.

În caz de situații de risc persoanele pot apele serviciile 901, 902 și 903.

(UPDATE 17:43) Potrivit poliţiştilor de frontieră, toate punctele de trecere atât de la frontiera cu Ucraina, cât și cu România, activează în regim normal, condițiile meteo nu au influențat nici într-un fel activitatea acestora. 

Totuși, polițiștii de frontieră le recomandă şoferilor să nu plece la drum lung, mai ales dacă vehiculul nu este echipat în conformitate cu condițiile meteo, fiind instituite avertizări și există posibilități ca unele porțiuni de drum să fie închise.

(UPDATE 16:50) Reprezentanţii Inspectoratului Național de Patrulare le recomandă conducătorilor auto:

- Să verifice starea instalaţiei de încălzire, a nivelul antigelului, a ştergătoarelor de parbriz şi a jetului de apă;
- Să verifice starea frânelor. În localităţi, pe poduri, pe drumurile umbrite sau la semafoare suprafaţa este de regulă mai alunecoasă, fapt pentru care şoferii sunt îndemnaţi să folosească frâna de motor, dar şi evitarea frânărilor bruşte;
- Să nu uite că autovehiculul trebuie dotat cu lanţuri antiderapante, lopată, racletă şi sac cu nisip;
- Pentru deplasările în afara localităţilor conducătorii auto trebuie să îşi efectueze alimentarea autovehiculelor cu carburant suficient și să aibă în mașină o pătură;
- Dacă autovehiculul începe să derapeze, NU SE FRÂNEAZĂ! Trebuie să se corecteze deplasarea maşinii din virarea volanului şi a diminuarea vitezei de deplasare;
- Să conducă cu viteză redusă, chiar dacă starea drumului poate părea bună iniţial, deoarece de-a lungul traseului pot apărea porţiuni cu gheaţă;
- Benefic ar fi să aveți o lanternă de buzunar și un termos cu ceai, iar bateria telefonului să fie încărcată.

Totodată, pietonii sunt îndemnaţi să fie precauţi atunci când traversează strada.

(UPDATE 16:09) Potrivit mai multor şoferi, circulaţia spre Căuşeni este blocată. În satul Ciobanovca, mai multe automobile s-au împotmolit în zăpadă. Şoferii blocaţi îndeamnă alţi participanţi la trafic să nu pornească la drum. 

(UPDATE 15:57) În contextul condiţiilor meteo nefavorabile, ministrul de Interne, Alexandru Jizdan, va merge în teritoriu pentru a verifica cum se lucrează la deszăpezirea drumurilor, dar şi pentru a vedea dacă poliţiştii întâmpină dificultăţi în operaţiunile de curăţare a traseelor.

(UPDATE 15:55) În patru localităţi din raionul Cantemir (Șamalia, Antonești, Baimaclia și Enichioi) accesul este blocat din cauza nămeţilor.

(15:14) Iarnă grea în Moldova. Circulaţia transportului de mare tonaj a fost oprită pe mai multe tronsoane de drum. 

Potrivit Poliţiei, a fost interzisă circulţaia în:

- UTA Găgăuzia pe traseul M3, km 178, la ieşirea din oraşul Vulcăneşti direcţia spre Giurgiuleşti;

- UTA Găgăuzia traseul R28 km6 +800, localitatea Bugeac în direcţia municipiului Chişinău;

- raionul Cimişlia, traseul G123 între satul Porumbeni şi satul Valea Perjei;

- traseul M-3, oraşul Cimişlia, strada Cetqatea Albă;

- raionul Cahul, traseul R-34, km-149, satul Văleni;

- raionul Anenii Noi traseul R-30, km-0, direcţia spre Căuşeni.

(UPDATE 21:25) Mobilizare totală pe traseele din ţară. Carabinierii, poliţiştii, salvatorii şi pompierii vor patrula pe parcursul nopţii pentru a interveni şi a ajuta cetăţenii aflaţi în situaşii de risc şi şoferii blocaţi în nămeţi. 

Circa 60 de militari şi 11 unităţi de tehnică din dotarea Armatei Naţionale continuă deblocarea traseelor M14, Ştefan Vodă – Tudora – Palanca, Truşeni-Leuşeni, Truşeni-Vadul lui Vodă, Vadul lui Vodă-Criuleni şi Cricova-Criuleni. În acest moment, pe drumurile naţionale sunt mobilizate echipe de militari din Baza militară de instruire a Armatei Naţionale de la Bulboaca, Regimentul Rachete Antiaeriene, Brigăzile "Moldova" şi "Ştefan cel Mare", Batalionul de Geniu "Codru" şi Batalionul 4 antiaerian de la Căuşeni.

Totodată, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în urma precipitațiilor abundente sub formă de ninsoare au fost create trei grupe operative mobile din cadrul IGSU care monitorizează situația pe următoarele trasee: Chișinău –Anenii Noi – Ștefan Vodă, Chișinău – Hâncești – Leova – Cantemir - Cahul, Chișinău – Cimișlia – Comrat.

La lucrările de curățare a drumurilor sunt implicate 79 unități de tehnică cu 92 de persoane. Pe parcursul ultimelor ore salvatorii și pompierii au efectuat trei operațiuni de deblocare a mijloacelor de transport. Acțiunile salvatorilor au avut loc pe segmentul Vulcănești – Burlăceni, Bulboaca, raionul Anenii Noi, Fundul Galbenii raionul Hâncești.

Citeşte şi: Fenomen neobişnuit! În Moldova ninge cu zăpadă portocalie (FOTO)

Potrivit meteorologilor, mâine, în toată țara cerul va fi noros şi va ninge slab. În următoarele zile, vremea se va încălzi treptat. În Capitală, duminică vor fi trei grade Celsius, iar luni - şase grade. Spre sfârşitul săptămânii viitoare, maximele vor ajunge până la 15 grade Celsius.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu