Urcă beţi la volan, dar rămân cu permisul în buzunar. EXPLICAŢIILE responsabililor şi ce spune legea

Embed:

În Moldova, mulţi şoferi se încumetă să urce băuţi la volan, dar puţini sunt pedepsiţi. Deşi unii ar trebui să fie privaţi de dreptul de a conduce, ei rămân cu permisul în buzunar. Echipa Moldova, ţară de minune a realizat o investigaţie despre acest subiect. 

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Naţional de Patrulare, şoferii care conduc în stare de ebrietate comit o infracţine prevăzută de Codul Penal, iar din această cauză inspectorii nu au dreptul să le ia permisul de conducere.

"Agentul constatator pregăteşte act de procedură primară fără ridicarea permislui de conducere. De ce nu? nu permite legea acest lucru? - Legea permite şi în mod obligatoriu să fie ridicat permisul de conducere când există procedură contravenţională", a explicat şeful Secţiei Inspectoratului Naţional de Patrulare, Alexandru Sârghi.

Astfel, dreptul de a retrage permisul le revine celor care se ocupă de urmărirea penală.

"Întrebarea este în câte cazuri responsabilii de urmărire penală se adresează către judecătorul de instrucţie", a spus avocatul Vitalei Zama. 

Procurorii, la rândul lor, spun că şoferii prinşi beţi la volan rămân foarte rar fără permis, pentru că, până la pronunţarea unei decizii irevocabile, aceştia beneficiază de aşa-numita prezumţie a nevinovăţiei.

"Vă spun sincer nu am văzut undeva, expres prevăzut pentru ce pledăm noi, în cazul în care persoana este privată de dreptul de a conduce, expres instanţa dispune ca permisul să fie ridicat, predat", a menţionat şeful de direcţie din cadrul Inspectoratului Naţional de Probaţiune, Ion Golubţov.

Astfel, unii şoferi condamnaţi penal urcă la volan nestingheriţi. Mai mult, procedura prin care aceştia îşi pot recăpăta dreptul de a conduce a devenit o formalitate, chiar dacă, potrivit normelor, ei ar trebui să frecventeze o serie de cursuri speciale pentru a obţine un certificat de instruire.

La aceste cursuri ajung cel mult 10 la sută dintre cei privaţi de dreptul de a conduce. Şi asta pentru că poliţiştii eliberează permisele retrase fără a mai solicita dovada frecventării cursurilor speciale. Anul trecut, 4330 de şoferi au fost privaţi de dreptul de a conduce după ce au fost prinşi în stare de ebrietate la volan.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu