Uraganul Dorian a intrat în categoria 5 de periculozitate

Centrul Național pentru Uragane din Statele Unite a anunțat că uraganul Dorian a ajuns la categoria 5, transmite CNN. Includerea în această categorie a fost făcută după ce meteorologii au măsurat la 257 km/h viteza vântului uraganului care se îndreaptă spre Bahamas și ar putea lovi și Florida. 

Meteorologii utilizează scara Saffir-Simpson pentru a măsura viteza vântului și a estima potențialul de distrugere a unui uragan. Furtunile care ating cel puțin categoria a 3-a sunt considerate uragane serioase din cauza potențialului pentru pierderi semnificative de vieți omenești și pagube considerabile. Scara Saffir-Simpson împarte furtunile în cinci categorii, în funcție de viteza vântului:

Categoria 1: vânt între 119 și 152 km/h (pagube minore)

Categoria 2: vânt între 152 și 177 km/h (pagube extinse, copaci scoși din rădăcină și geamuri sparte)

Categoria 3: vânt între 177 și 209 km/h (devastator; poate sparge ferestrele și ușile)

Categoria 4: vânt între 209 și 252 km/h (pagube catastrofale; poate smulge acoperișurile)

Categoria 5: vânt peste 252 km/h (poate pune la pământ casele și devastează clădirile mai mari) Uraganul Dorian s-a apropiat ameninţător duminică dimineaţă de Bahamas, însă ar putea să ocolească statul american Florida.

Dorian şi vânturile sale ar putea să atingă regiunile nord-vestice din Bahamas în cursul zilei de duminică. Apoi, Dorian ar trebui „să se apropie de coasta estică a Floridei luni seară şi marţi”, însă este dificil de prognozat cu ce viteză se va abate acestui stat american, întrucât uraganul îşi schimbă traiectoria.

„Există multe mişcări, e foarte greu de previzionat”, a rezumat preşedintele american Donald Trump într-un mesaj publicat pe Twitter, în care a subliniat că statele Georgia, Carolina de Sud şi Carolina de Nord se vor găsi foarte probabil în calea uraganului Dorian la mijlocul săptămânii viitoare.

Potrivit NHC, uraganul ar trebui să atingă duminică insulele Grand Bahama şi Abaco, aflate în nord-vestul statului insular Bahamas. Sunt prognozate „vânturi devastatoare”, au avertizat meteorologii americani, scrie libertatea.ro

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu