Uraganul de PROPORȚII ISTORICE Irma DEVASTEAZĂ insulele din Atlantic. A fost emisă alertă Cod "violet" (IMAGINI DRAMATICE)

Embed:

Puternicul uragan Irma, care este cam cât Franţa de mare, a lovit în noaptea de marţi spre miercuri Insula Barbuda, în Caraibe, a anunţat Centrul american al uraganelor (NHC), şi se îndrepta către insulele franceze Saint-Barthélémy et Saint-Martin, plasate în alertă cod "violet", care interzice populaţiei să iasă din case, relatează AFP, scrie digi24.ro.

Ochiul ciclonului a trecut peste Barbuda miercuri, către ora locală 02:00 (09:00, ora Moldovei), însoţit de rafale de vânt ce au atins viteza de 295 de kilometri pe oră, a precizat centrul.

Uraganul, care poate să provoace furtuni maritime, se îndrepta în continuare către nord-vest, spre Insulele Virgine şi Porto Rico.

Pe Insula Antigua, situată în apropiere, Kazia evocă scene "foarte spectaculoase". "Mă rog la Dumnezeu. Toate se întâmplă cu un motiv".

Irma - un uragan de categoria 5, maximum pe scara intensităţii uraganelor - se deplasează cu viteza de 24 de kilometri pe oră, iar ochiul ciclonului urma să treacă miercuri dimineaţa peste Saint-Martin şi Saint-Barthélemy, plasate în alertă cod "violet" în noaptea de marţi spre miercuri.

Acest nivel de alertă impune izolarea totală a populaţiei.

"Serviciile de salvare şi de intervenţie nu pot să-şi desfăşoare misiunea obişnuită", precizează prefectura St-Barth şi St-Martin.

Uraganul "este deja un uragan istoric" şi "de o intensitate fără precedent la Oceanul Atlantic", potrivit Météo-France.

El este deja mai puternic decât uraganele Luis (1995, în St-Martin), Hugo (1989, soldat cu 15 morţi în Guadeloupe) şi Harvey, care a devastat recent Texasul şi Luoisiana, omorând 42 de oameni şi provocând paguve materiale estimate la peste 100 de miliarde de dolari.

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu