Unul dintre copiii salvaţi din peştera din Thailanda, EROU. Cum a ajutat scafandrii în operaţiunea de evacuare a colegilor săi

Unul dintre copiii salvaţi din peştera din Thailanda poate fi considerat erou, scrie presa locală. Adul Samon, un băiat sărac refugiat din Myanmar, este singurul dintre cei blocaţi care cunoaşte limba engleză. El a fost cel care a comunicat cu scafandrii străini implicaţi în operaţiunile de salvare şi a coordonat cu ei evacuarea colegilor săi.

Jurnaliştii thailandezi scriu că Adul, care vorbeşte cinci limbi, este apatrid şi a fost primit la o biserică creştină, unde locuieşte şi studiază. Acum şapte ani, el a fugit dintr-o provincie autonomă din Myanmar, afectată de un conflict armat de durată. Nu are niciun fel de act, ceea ce înseamnă că nu se va putea angaja, deschide un cont bancar sau călători. Situaţia lui este în atenţia Agenţiei pentru Refugiaţi a Naţiunilor Unite.

Între timp, medicii au anunţat că băieţii salvaţi se simt bine şi le-au permis părinţilor să-i viziteze, dar deocamdată ei pot comunica doar printr-un perete de sticlă.

Profesorii şi colegii acestora îi aşteaptă să se facă bine şi să revină la şcoală.

"Sper că toată lumea va pleca în siguranţă acasă. Trebuie să avem răbdare şi să le acordăm timp autorităţilor pentru a avea grijă de ei", a menţionat o profesoară.

"Chiar dacă prietenii mei au ieşit din peşteră sunt îngrijorat pentru starea lor fizică. Sunt foarte slabi", a spus un coleg al copiilor salvaţi.

Şeful echipei de salvatori a mulţumit tuturor celor implicaţi în operaţiunea de salvare: "Am făcut ceva ce nimeni nu credea că e posibil. Sunt mândru de echipa de salvatori. Este un succes unic în lume."

Operaţiunea de evacuare a celor 12 sportivi şi antrenorul lor a durat o săptămână şi s-a soldat cu o singură victimă. Un membru al echipei de scafandri thailandezi a murit după ce a rămas fără oxigen. Salvatorul a fost înmormântat cu onoruri militare.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu