Unul dintre cele mai frumoase monumente de arhitectură din capitală va fi restaurat DETALII

Embed:

Unul dintre cele mai frumoase monumente de arhitectură din capitală va fi restaurat, iar autenticitatea lui va fi păstrată. Vorbim despre celebrul conac Râşcanu-Derojinschi de pe strada Bucureşti. În jurul clădirii abandonate de zeci de ani, a fost montat un gard de protecţie, iar Ministerul Culturii a confirmat demararea lucrărilor de către proprietarii monumentului.

În anul 2009, conacul din Centrul capitalei a fost trecut din gestiunea Ministerului Culturii în proprietatea unei societăţi cu răspundere limitată. După ce au fost propuse mai multe proiecte de restaurare, Consiliul Monumentelor a acceptat unul care păstrează aspectul iniţial al clădirii.

"Ceea ce se preconizează vor fi birouri şi oficii. Clădirea va fi consolidată, restaurată. Va fi menţinută volumetria existentă, atât că se va readapta pe interior spaţiul existent", a declarat directorul Agenţiei de Inspectare şi restaurare a Monumentelor, Ion Ştefăniţă.

Conform schiţei aprobate de Ministerul Culturii, proiectul clădirii va rămâne acelaş. Faţada va fi restaurată, nuanţele alb şi galben , dar şi stilul clădirii nu se vor schimba. Reprezentanţii Ministerului Culturii vor monitoriza procesul de restaurare pentru a nu permite "mutilarea" conacului.

"Va fi o curte amenajată cu havuz, cu o parcare mică pentru oficii. La maximum se va conserva şi din această poartă, respectiv gardul va fi restaurat", a spus Ion Ştefăniţă.

Locuitorii capitalei se arată încântaţi de iniţiativă:

"Mi-ar plăcea să arate bine pentru că trebuie să păstrăm tradiţia şi istoria Chişinăului, să arate bine aşa cum este şi în Paris".

"Să o restaureze. A fost construită demult această clădire. Are elementele de arhitectură foarte interesante".

Conacul Râşcanu-Derojinschi a fost construit în secolul al XIX-lea, iar arhitectul este Alexandru Bernardazzi. În prezent, el este într-o stare avansată de degradare.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu