Unul dintre cele mai frumoase conace boiereşti, transformat în adăpost pentru câini VIDEO

Embed:

Unul dintre cele mai frumoase conace boiereşti din ţară, care datează din secolul XIX, vestitul castel al boierului Balioz din satul Ivancea, Orhei, a ajuns astăzi adăpost pentru câini. Asta pentru că lucrările de restaurare nu au fost finisate, iar monumentul de arhitectură a rămas în paragină. Responsabii de la Ministerul Culturii afirmă că de vină sunt arendaşii.

Conacul Balioz din satul Ivancea era, pe timpuri, o atracţie turistică a localităţii. În anii 80 ai secolului trecut, aici a fost deschis Muzeul Meşteşugurilor Populare, o filială a Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie. Astăzi, a ajuns o clădire dată uitării.

Iată ce spun oamenii din localitate:

"În acest sat m-am născut şi toată viaţa mi-am petrecut-o aici, şi îmi pare rău pentru ceea ce se întâmplă la noi."

"Pe timpuri, aici se văruia. Era şi un gard, era frumos. De vreo 5-6 ani, situaţia s-a schimbat."

În 2006, conacul a fost dat în arendă unei companii. Potrivit contractului, arendaşii urmau să restaureze monumentul, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

"Poziţia mea este că acest contract trebuie reziliat, deoarece consecinţele colaborării cu această structură mi se arată vizibil negative", a declarat Mihail Potorac, şeful filialei muzeului Conacul Balioz.

Ministerul Culturii a acţionat compania în judecată şi a cerut rezilierea contractului.

"Spre marele nostru regret, aceste două contracte au fost elaborate şi semnate cu încălcări grave. Lucrările au demarat fără un plan de restaurare. Ceea ce s-a făcut în anul 2007, 2008 nici pe departe nu poate fi numit restaurare", a declarat Gheorghe Postică, viceministru al Culturii.

Reprezentanţii companiei nu au fost de găsit pentru a comenta situaţia. Vestitul conac Balioz a fost construit în secolul XIX. Acesta este înconjurat de un parc ce se întinde pe o suprafaţă de cinci hectare.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu