Unul dintre cei mai influenți producători de la Hollywood, ACUZAT de hărțuire sexuală. Ce spun avocaţii lui Harvey Weinstein

Harvey Weinstein, unul dintre cei mai influenți producători de la Hollywood, câștigător al premiului Oscar cu filmul "Shakespeare in Love", a prezentat joi scuze publice și a declarat că pleacă "în concediu" în urma unei serii de acuzații de hărțuire sexuală, dezvăluite într-o anchetă jurnalistică realizată de cotidianul The New York Times, informează AFP, scrie agerpres.ro.

Producător al lungmetrajului "Gangs of New York", nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun film, și al peliculei "Shakespeare in Love", laureata acestui premiu prestigios în 1999, este acuzat de hărțuire sexuală de mai multe femei, inclusiv de vedetele Ashley Judd și Rose McGowan, care au spus că renumitul producător american a încercat să le maseze, le-a obligat să îl privească în timp ce era gol și le-a promis să le ajute în carieră în schimbul unor favoruri sexuale. 

"Înțeleg că felul în care m-am comportat cu colegii mei în trecut a provocat multă durere. Îmi cer scuze cu sinceritate pentru asta", a declarat Harvey Weinstein într-un comunicat transmis AFP în urma publicării acestui articol în ediția de joi a cotidianului The New York Times. 

"Drumul meu va fi de acum încolo acela în care va trebui să învăț să mă cunosc și să îmi stăpânesc demonii (...) Intenționez să îmi iau concediu și să mă ocup cu prioritate de această problemă", a adăugat producătorul american. 

"Am crescut în anii 1960 și 1970, când toate regulile despre comportament și locul de muncă erau diferite", a mai spus el. 

Potrivit Lisei Bloom, unul dintre avocații lui Harvey Weinstein, consideră că mai multe dintre acuzațiile ce i-au fost aduse sunt "complet false". Ea mai spune că producătorul de film este "un dinozaur bătrân care învață noile maniere" și care, în prezent, "citește cărți și face terapie cu un psiholog". 

Charles Harder, un alt avocat al lui Weinstein, spune că articolul publicat în The New York Times este "saturat de afirmații false și defăimătoare". El mai spune că echipa sa de avocați pregătește o plângere în instanță împotriva cotidianului american. 

Potrivit The New York Times, care citează angajați de la Weinstein Company, celebrul producător de film a ajuns la înțelegeri amiabile cu cel puțin opt femei care îl acuzaseră de hărțuire sexuală. 

Printre acestea s-au aflat o tânără asistentă în anii 1990, o actriță, o asistentă la Londra în 1998, un manechin italian în 2015 și Lauren O' Connor, o angajată a companiei sale de producție, la scurt timp după aceea. 

"Există un mediu toxic pentru femeile din această companie", a scris Lauren O' Connor într-un e-mail adresat mai multor manageri ai casei de producție. 

Ashley Judd afirmă în articolul apărut în The New York Times că în urmă cu 20 de ani, atunci când s-a întâlnit cu producătorul de film la un mic-dejun în scopuri profesionale, acesta i-a cerut să urce în camera lui de hotel. Purtând doar un halat, Harvey Weinstein ar fi întrebat-o pe actriță dacă putea să îi facă un masaj sau dacă ar dori să îl privească în timp ce el urma să facă un duș. 

"Cum aș putea să ies din cameră cât mai repede posibil fără să rup relațiile cu Harvey Weinstein?", s-a întrebat actrița în acele momente, în care, potrivit declarației sale din The New York Times, se simțea "panicată și prinsă în capcană". 

Cotidianul a subliniat și faptul că în 1997 Rose McGowan a ajuns la o înțelegere contra sumei de 100.000 cu Harvey Weinstein în urma unui alt incident petrecut într-o cameră de hotel în timpul festivalului Sundance. Actrița avea pe atunci vârsta de 23 de ani și tocmai jucase în filmul horror "Scream". 

Harvey Weinstein a apărut în presa tabloidă în martie 2015 după ce un manechin italian, Ambra Battilana, l-a acuzat de contacte fizice nedorite, după ce producătorul ar fi atins-o fără voia ei în zona sânilor și a bazinului. 

Ea a chemat Poliția, însă procurorul din Manhattan a decis în cele din urmă să nu demareze cercetări împotriva producătorului de film. 

Harvey Weinstein, cofondator alături de fratele său Bob a caselor de producție Miramax și The Weinstein Company, a câștigat de-a lungul anilor unele dintre cele mai prestigioase premii decernate de industria cinematografică, inclusiv la Cannes și în special la galele Oscar. 

Actrița, scriitoarea și realizatoarea TV Lena Dunham a reacționat pe Twitter în urma dezvăluirilor făcute de The New York Times: "Femeile care au ales să vorbească despre experiența hărțuirii sexuale din partea lui Harvey Weinstei merită admirația noastră (...). A fost un act de curaj din partea lor". 

Actrița Rose McGowan a publicat și ea un mesaj pe Twitter: "Femeile își continuă lupta. Și către toți bărbații din lume: ridicați-vă! Avem nevoie ca voi să fiți aliații noștri!".

Harvey Weinstein și-a trecut astfel numele pe lista tot mai amplă de personalități din Statele Unite care au fost implicate în ultimii ani în scandaluri sexuale, după actorul Bill Cosby, prezentatorul de televiziune Bill O' Reilly și magnatul media Roger Ailes.

Harvey Weinstein, simpatizant al Partidului Democrat și susținător al fostei candidate la președința Statelor Unite Hillary Clinton, este căsătorit de 15 ani cu creatoarea de modă Georgina Chapman, cu care are doi copii. Producătorul de film a fost căsătorit și cu Eve Chilton, în perioada 1987-2004, cu care are trei copii.

Deși revista Variety, supranumită "Biblia industriei cinematografice", consideră încheiată cariera sa la Hollywood, Harvey Weinstein afirmă că își va "canaliza furia" de acum înainte militând contra lobby-ului armelor de foc, National Rifle Association (NRA), și realizând un film despre președintele american Donald Trump, el însuși acuzat de hărțuire sexuală în timpul campaniei prezidențiale din 2016.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu