Unul din cinci copii din Moldova are părinţii plecaţi peste hotare

Embed:

În total, îşi trăiesc singuri copilăria aproximativ 190 de mii. Din cauza migraţiei, dar şi a sărăciei, moldovencele nasc în medie câte un copil. De asemenea, fiecare a doua căsătorie se sfârşete cu un divorţ. Datele au fost prezentate astăzi la conferinţa de lansare a Festivalului Familia, cu tema "Impactul migraţiei asupra familiilor din întreaga lume".

Fiecare al 10-lea copil din Moldova are unul sau ambii părinţi plecaţi peste hotare, arată ultimele date ale Fondului ONU pentru populaţie. Din cauza sărăciei şi a migraţiei, fiecare a cincea familie din Moldova este afectată de violenţă. Din aceleaşi motive, natalitatea a scăzut la jumătate în ultimele două decenii, de la 90 de mii în 1990, la nici 40 de mii în prezent.

" De a avea doi copii într-o famile este un lux pentru cetăţenii din Moldova. Dar pentru a stimula creşterea dremografică e nevoie de a se naşte 3 copii. Numărul copiilor doriţi corespunde foarte rar cu numărul real de copii pe care şi-l doresc familiile", a declarat Boris Gâlcă, reprezentant UNFPA.

Experţii mai spun că în Moldova familia, ca entitate socială, şi-a pierdut din valoare. Acest lucru este confirmat de rata înaltă a divorţurilor, a abandonului copiilor şi a violenţei în familie. "Este foarte trist că foarte multe dintre familii nu vin să se cunune. Foarte multe probleme vor fi rezolvate, dacă la baza familiei se va pune poziţia moral spirituală", a spus Nicolae Ciobanu, reprezentant Mitopoliei Moldovei.

Mitropolia Moldovei a anunţat că va ţine în această săptămână predici despre valorile familiei. Autorităţile locale din 10 raioane vor oferi ajutoare materiale pentru susţinerea a 100 de familii nevoiaşe.

Săptămâna trecută, Guvernul a instituit o nouă sărbătoare naţională - Ziua Familiei. Ea va fi marcată în fiecare an pe 15 mai.

loading...

Lasă un comentariu