Unsprezece MISTERE la care cercetătorii nu reuşesc să ofere explicaţii

Deşi, aparent, cercetătorii au studiat orice lucru de pe Pământ, aceştia nu pot oferi un răspuns sigur pentru anumite întrebări. Iată 11 mistere fascinante care nu au o explicaţie raţională.

1. Cum torc pisicile?

Pisicile torc atunci când sunt fericite, dar experţii nu cunosc încă întregul proces din spatele fenomenului, conform Bright Side, citează descopera.ro.

Unele ipoteze sugerează că sunetul este produs de vibraţiile corzilor vocale. Frecvenţa vibraţiilor reuşind să aline durerea şi să accelereze procesul de vindecare, de aceea pisicile torc atunci când sunt rănite sau stresate. 

2. De unde provin anumite creaturi?

Multe specii din prezent nu au strămoşi. Nimeni nu ştie momentul în care amfibienii au evoluat din peşti, doarece primele animale terestre aveau capul şi membrele bine dezvoltate. 

Ştiinţa sugerează că dinozaurii au dispărut din cauza unui cataclism natural produs în urmă cu 65 de milioane de ani. În aceiaşi perioadă au apărut alte mamifere. 

3. Vacile au un compas magnetic?

Analizând zonele în care vacile păşunează, experţii au observat că 70% dintre acestea îşi îndreaptă capul către nord sau sud în timp ce mănâncă sau beau apă. Acest comportament a fost observat pe toate continentele, indiferent de teren, vreme sau alţi factori.

4. Care este explicaţia din spatele ploii gelatinoase?

Un fenomen neobişnuit a avut loc în Oakville, Washington, în august 1994. În loc de ploaie, din cer a început să cadă o substanţă gelatinoasă. La o zi după eveniment, sute de persoane au declarat că au resimţit simptomele gripei. 

În urma analizelor, cercetătorii au descoperit că substanţa conţinea două tipuri de bacterii, una dintre ele fiind foarte comună în sistemul digestiv al oamenilor. Însă nu au reuşit să descopere o legătură între bacterie şi epidemia misterioasă. 

5. Ce este materia întunecată?

Aproximativ 27% din Univers este materie întunecată. Aceasta nu emite şi nu interacţionează cu radiaţiile electromagnetice, aşadar este imposibil de detectat. 

Primel teorii despre materia întunacată au apărut acum 60 de ani, dar cercetătorii nu au prezentat dovezi clare ale existenţei ei până în prezent. 

6. Câte planete se află în sistemul nostru solar?

Având în vedere că Pluto a fost exclusă din categoria planetelor, în sistemul solar sunt doar opt planete. Însă în spatele lui Pluto, în centura lui Kuiper, se află obiecte de gheaţă mult mai mari decât Pluto. 

7. De ce unii oameni sunt stângaci, iar alţii dreptaci?

O mare majoritate a oamenilor (între 70% şi 95%) sunt dreptaci, iar o minoritate (5% până la 30%) sunt stângaci. În timp ce un număr de oameni nedeterminat sunt ambidextri. Genele ar putea influenţa acest fenomen, dar o '' genă a stângacilor''  nu a fost identificată până în prezent. 

8. De ce a dispărut megafauna?

Animalele gigantice cunoscute cu denumirea de megafaună au dispărut acum 10.000 de ani. 

Unele ipoteze sugerează că schimbările climatice au ucis megafauna. Conform unor studii, animalele au murit din cauza foametei. Dar cercetătorii au descoperit fosile ale mamuţilor cu stomacul plin de hrană nedigerată.

9. De ce visăm?

Unele persoane consideră că visul este constituit din imagini întâmplătoare şi unde cerebrale. Alte persoane consideră că este vorba de dorinţe aflate în subconştient, probleme nerezolvate şi experienţe recente. 

Studiul viselor se numeşte onirologie. Cercetătorii sugerează că visul reprezintă dorinţele ascunse din psihicul uman. 

10. Ce este ,,sunetul spaţiului''?

În timpul studierii stelelor tinere, în 2006, cercetătorii au auzit un sunet ciudat. Deşi sunetul poate călători în spaţiu, undele radio nu pot. Singurul lucru pe care cercetătorii au reuşit să-l afle este că undele nu apărţineau stelelor sau fenomenelor cosmice. 

11. De ce avem tipuri diferite de sânge?

Grupele sanguine au diferiţi antigeni în celulele roşii. Acestea produc semnale pentru ca anticorpii să distrugă celulele străine din organism. Însă, cercetătorii nu au reuşit, până în prezent, să afle de ce acestea sunt diferite. 

O ipoteză sugerează că grupele de sânge au legătură cu bolile şi imunitatea. Persoanele cu gruppa B de sânge sunt mult mai susceptibile la bacteria E.coli, în timp ce persoanele cu din grupa 0, sunt mai puţin predispuşi la epidemii. 

Pe aceeaşi temă