UNODC: Producţia de opiu în Afganistan a scăzut cu 29% în 2018

Aproximativ 6.400 de tone de opiu au fost produse în Afganistan în 2018, o scădere accentuată faţă de anul precedent, potrivit unui nou raport difuzat luni de Biroul ONU pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC), scrie agerpres.ro.

Recolta de opiu a înregistrat o scădere de 29% faţă de cea de anul trecut de 9.000 de tone, Afganistanul fiind cel mai mare producător mondial de această substanţă ilegală, se arată în raport.

În total au fost folosite 263.000 de hectare de teren pentru cultivare, reprezentând o scădere cu 20% faţă de anul precedent.

În pofida scăderii, producţia estimată este încă a doua cea mai mare de la începutul monitorizării în 1994.

Cultivarea de opiu a scăzut cu 56% în nord şi cu 43% în vestul ţării, în principal din cauza secetei din acest an, notează raportului.

Jumătate din producţie - 3.297 tone - a fost obţinută în provincia Helmand (sud), unde 90% din teren este controlat de talibani. Doar 406 de hectare de teren cu culturi de mac au fost eradicate în patru provincii în Afganistan în 2018.

Aproximativ 8,88 miliarde de dolari au fost cheltuiţi numai de guvernul Statelor Unite pentru eforturile de reducere a creşterii consumului de droguri în Afganistan începând cu anul 2002, a afirmat în octombrie John Sopko, Inspectorul general special al SUA pentru Reconstrucţia Afganistanului (SIGAR).
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu