Uniunea Vamală: Mit sau proiect viabil? LIVE TEXT Fabrika

(UPDATE 22.55) Victor Şelin: Uniunea Vamală este o piaţă de desfacere garantată.

Visarion Ceşuev: În Uniunea Europeană există limitări la volumul de producere şi la volumul de export pe teritoriul ţărilor terţe.

Valeriu Prohniţchi: Eu sunt contra aderării la Uniunea Vamală deoarece închide posibilităţile dezvoltării economice. 

Arcadie Barbăroşie: Republica Moldova are nevoie de modernizare europeană, dar ea nu se face în cadrul Uniunii Vamale ci în Uniunea Europeană care ne ajută să ne dezvoltăm.

Igor Boţan: Este periculos pentru Republica Moldova să-şi schimbe vectorul. Vom pierde pentru totdeauna posibilitatea aderării la Uniunea Europeană.

(UPDATE 22.52) Valeriu Prohniţchi: Este un argument fals că toţi producătorii autohtoni vor pieri. Problema fundamentală este în competitivitatea produselor autohtone.

(UPDATE 22.45) Igor Boţan: Deocamdată nu există pericolul la care se referă dl. Ceşuev. De ce să ne grăbim în UV când Ucraina nu se grăbeşte. Noi putem să discutăm cu partenerii noiştri Ucraineni şi să vedem care sunt motivele. 

(UPDATE 22.43) Visarion Ceşuev: Eu nu vreau să spun că la noi totul e frumos şi bine, iar la răsărit totul e urât. Noi trebuie să modernizăm Moldova după standartele europene, în Uniunea Vamală. Evenimentele vor evolua în această direcţie. Valorile creştine sunt comune. 

(UPDATE 22.37) Valeriu Prohniţchi: Comerţul nostru exte mult mai complex. pentru Moldova este imperativ să aibă o piaţă de desfacere cât mai larg posibil. O zonă de liber schimb în care să exportăm cât mai mult, produse şi nu oameni.

(UPDATE 22.35) Arcadie Barbăroşie: Noi în Europa vindem produs dar în Rusia vindem oameni.

(UPDATE 22.22) Victor Şelin: Mărfurile vor tranzita Ucraina aşa cum o fac şi acum. Astăzi taxele şi accizele sunt diferite. UV a învăţat toate greşelile Uniunii Europene şi acum construieşte o uniune puternică. Dacă vom adera la UV, străinii din Europa vor sta la coadă pentru a investi în Republica Moldova. În patru ani aici nu va fi loc pentru a construi o nouă companie. Vă asigur că europenii vor fi primii capitalişti care vor vrea să investească.

(UPDATE 22.15) Igor Boţan: Dacă există continuitate, cei care anterior promovau integrarea europeană de ce au schimbat vectorul. Noi nu ne putem permite să fim giruetă şi să mergem pe această cale. Noi suntem pe nivelul doi în raport cu CSI. Noi suntem pe nivelul unu cu Uniunea Europeană. De ce Ucraina nu-şi poate permite în Uniunea Vamală Rusia - Belarus- Kazakstan.

(UPDATE 22.10) Visarion Ceşuev: Găgăuzia va fi permanent revoltată dacă nu vom adera. Transnistria nu se va uni. Ce avantaje vom avea dacă vom adera la Uniunea Europeană. Trebuie să recunoaştem că noi suntem infectaţi de polarizarea care există în societate. Avem posibilităţi de a moderniza ţara fără vame cu piaţa din răsărit.

(UPDATE 22.04) Victor Şelin: După mine Moldova nu va avea nici TVA, nici accize. În Moldova vor veni marfuri, vor fi devamate. De ce nu vin investitori în Moldova? Pentru că nueste piaţa de desfacere, nu ai unde să vinzi.  

(UPDATE 22.00) Valeriu Prohniţchi: Care este elementul cheie al Uniunii Vamale: este politica economică comună. UE are o practică. NU face acorduri de liber schimb cu ţări care nu sunt membre ale OMC. Dacă va adera la UV, Moldova nu va putea avea acord de liber schimb cu Uniunea Europeană. 

(UPDATE 21.55) Valeriu Prohniţchi: Primordial este modelul de dezvoltare a ţării. Republica Moldova este o ţară mică şi are nevoie de cât mai multe căi de acces. Aderând la UV noi pierdem piaţa de desfacere a Uniunii Europene.

(UPDATE 21.50) Igor Boţan: Republica Moldova trebuie să aibă o politică coerentă. Eu mă tem că o ţară mică este periculos să aibă politică oscilantă. Partenerii Republicii Moldova trebuie să ştie că oricine s-ar afla la guvernare ar asigura o politică coerentă. Dacă spunem că nu vrem în Europa, punem cruce pentru totdeauna. Cred că este periculos pentru ţara noastră să se lanseze în proiecte care vin în contradicţie celor promovate în ultimii 10 ani.

(UPDATE 21.45) Visarion Ceşuev: De când există omenirea producătorii luptă pentru piaţa de desfacere. Piaţa de desfacere trebuzie să fie acolo unde ele este înţeles, unde producţia lui este cunoscută, limba să fie cunoscută. Eu sunt împotriva contrapunerii UE şi UV. Nu există în Europa o civilizaţie omogenă. Este un conglomerat care peste un an, doi, trei se va desfiinţa. Noi nu suntem aşteptaţi în Europa.

(UPDATE 21.41) Valeriu Prohniţchi: Putem să lăsăm la o parte argumentaţia civilizaţională şi valorică şi să ne îndreptăm atenţia spre lucruri mai pământeşti. Eu sunt împotriva aderării la UV din mai multe motive. Aderarea nu poate avea loc din punct de vedere juridic. Moldova este membră a Organizaţiei Mondiale a Comerţului. Nu va fi un Guvern în Moldova care s-ar putea apuca să facă un asemenea reviriment politic.

(UPDATE 21.37) Victor Şelin: UV este un proiect economic. UE este o uniune a statelor. Nu toate lucuruirle din Vest sunt  valoroase pentru noi. Majoritatea populaţiei Republicii Moldova cred că acolo se dezvoltă mai bie economia. Ţara noastră are dreptul să se integreze atât cât vrea ea.

(UPDATE 21.34) Arcadie Barbăroşie: Uniunea Vamală nu oferă un model civilizaţional, în care eu să îmi văd ţara aşa cum vreau să o vor. Or. UE îmi oferă acest model. Există un set de valori în jurul cărora este construită UE în centrul cărora este omul. În Uniunea Vamală eu nu văd care este locul şi rolul individului.

(ORA 21.30) Uniunea Europeană versus Uniunea Vamală. Se pare că aceasta va fi linia roşie care va delimita principalele tabere politice în următoarea campanie electorală. Aleşii din Adunarea Populară a Găgăuziei, care vor decide mâine dacă va fi organizat un referendum local cu privire la aderarea Moldovei la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, au readus subiectul în discuţie.

Se face multă propagandă şi se aduc prea puţine argumente despre avantajele sau dezavantajele aflării Moldovei în această Uniune din Est. Astăzi încercăm să clarificăm lucrurile. Uniunea Vamală, pentru care optează partidele de stânga, este un mit sau un proiect viabil? Aflăm astăzi la Fabrika.

Invitaţii emisiunii din această seară sunt: directorul executiv al Institutului pentru Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, directorul executiv Expert-Grup, Valeriu Prohniţchi, expertul economic Visarion Ceşuev, preşedintele PSD, Victor Şelin şi analistul politic Igor Boţan.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu