Uniunea Europeană va investi aproximativ 350 de milioane de euro în proiectele de dezvoltare din Moldova până în anul 2020

Embed:
Până în 2020, Uniunea Europeană va investi aproximativ 350 de milioane de euro în proiectele de dezvoltare din Moldova. Despre acest lucru a anunţat şeful Delegaţiei UE, Peter Michalko. Oficialul a anunţat că cei mai mulţi bani sunt destinaţi consolidării instituţiilor de drept, susţinerii societăţii civile şi pentru domeniile educaţiei şi cercetăriii.

"Nu am avut aşa de mult optimism de a ajunge aşa de repede la aceste rezultate. Dacă am fi spus în 2009 că le vom avea asta ar fi fost numită o opinie foarte ambiţioasă, dar suntem aici. Până în anul 2020 sunt stipulate obiective care trebuie atinse. Drumuri mai bune, infrastructură, accesul la apă", a spus Peter Michalko, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

"O treime din bani sunt pentru dezvoltarea economică, alte 15 procente pentru buna guvernare, statul de drept şi securitate, iar o pătrime pentru dezvoltarea sistemului energetic şi pentru proiecte de mediu", a declarat  Aneil Singh, şeful Secţiei operaţiuni, Delegația UE.

Premierul Pavel Filip susţine că Moldova a demonstrat că îşi îndeplineşte cu succes obligaţiunile asumate faţă de blocul comunitar.

"Toți acești bani sunt destinați proiectelor pentru oameni, pentru cetățeni. Să fie clar pentru toți, atunci când vorbim și de asistența macrofinanciară, acești bani urmează să se regăsească în grădinițe, în drumuri, în reconstrucția școlilor, în modernizarea spitalelor", a declarat Pavel Filip, prim-ministru.

Asistenţa pentru Moldova este susţinută şi de europarlamentarul Andi Cristea, în special în contextul provocărilor. Deputatul UE susţine că unul dintre pericole vine din partea Federaţiei Ruse, pentru care valorile europene promovate la Chişinău reprezintă o ameninţare.

"Federația Rusă vede Republica Moldova și alte state din vecinătate ca fiind teritorii cu întrebuințare geopolitică, nimic mai mult. Mi-e teamă că Federația Rusă dorește conservarea acestui status-quo. Valorile europene care se apropie de est, pentru ei reprezintă o amenințare", a mai spus Andi Cristea, deputat european

Declaraţia a fost făcută de europarlamentar în cadrul celui de-al cincilea forum de dezbateri privind integrarea europeană a Moldovei. Andi Cristea susţine că guvernul condus de Pavel Filip are voinţă politică pentru a apropia ţara noastră de blocul comunitar şi speră că acest drum va fi menţinut şi după scrutinul parlamentar de anul viitor.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu