Uniunea Europeană va găzdui, la Bruxelles, o conferință internațională privind Siria

Uniunea Europeană va găzdui la 5 aprilie, la Bruxelles, o conferință internațională coprezidată de Națiunile Unite pentru a face bilanțul ajutorului acordat Siriei, a anunțat luni, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini (foto), citată de AFP şi Agerpres.

Această conferință la nivel de miniștri de externe trebuie "să îi sprijine pe sirienii din interiorul Siriei și din țările vecine", a explicat Federica Mogherini, în cursul unei conferințe de presă, desfășurată la Bruxelles.

Reuniunea trebuie "să încurajeze ferm procesul (de negocieri) sub egida ONU" și "să evalueze condițiile regionale în care un ajutor" poate fi furnizat după încheierea conflictului, în cazul unui acord de pace, a continuat ea.

Războiul din Siria va intra la 15 martie în cel de-al șaptelea an. Până în prezent, a făcut peste 310.000 morți și milioane de refugiați.

Conferința de la Bruxelles este urmarea celei organizate în urmă cu un an la Londra, în cursul căreia au fost promise ajutoare în valoare de zece miliarde de dolari. Guvernele Marii Britanii, Germaniei, Qatarului și Kuweitului vor coprezida, de asemenea, această reuniune.

Pe de altă parte, la începutul lunii aprilie, NATO va găzdui o reuniune a celor 28 de miniștri de externe din țările membre, prima vizită la Bruxelles în noua sa funcție a secretarului de stat american, Rex Tillerson, iar șefii de stat și de guvern din UE ar putea să se întâlnească la 6 aprilie pentru primul lor summit vizând să pregătească negocierile Brexitului, după declanșarea de către Londra, înainte de sfârșitul lui martie, a procedurii de separare de UE.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu