Uniunea Europeană şi Albania au semnat un acord de cooperare privind controlul frontierelor

Uniunea Europeană şi Albania au semnat vineri un acord de cooperare privitor la controlul frontierelor, în cadrul eforturilor de prevenire a unui nou val migrator în regiune, scrie agerpres.ro.

Potrivit documentului, agenţia europeană Frontex va putea acţiona nu doar la graniţa externă a UE cu Albania, ci şi pe teritoriul acestui stat, cu acordul autorităţilor de la Tirana.

Frontex se va concentra în mod esenţial pe combatarea migraţiei ilegale, în special pe prevenirea schimbărilor bruşte în fluxurile de migraţie, precum şi pe lupta împotriva infracţionalităţii transfrontaliere.

Acordul a fost semnat de ministrul albanez de interne, Fatmir Xhafaj, şi, din partea UE, de comisarul european pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos, şi de ministrul austriac de interne, Herbert Kickl, a cărui ţară deţine preşedinţia în exerciţiu a Consiliului UE.

Acordul semnat vineri cu Albania este primul de acest fel încheiat de Uniunea Europeană cu un stat terţ. Proiecte de acorduri similare au fost lansate cu Macedonia, pe 18 iulie, şi cu Serbia, pe 20 septembrie. În prezent se poartă negocieri cu Bosnia-Herţegovina şi cu Muntenegru.

Comisia Europeană a propus recent suplimentarea personalului Frontex de la 1.500 la 10.000 de persoane în 2020.

În 2015, în jur de 1 milion de migranţi au ajuns în vestul Europei pe aşa-zisa 'rută balcanică', ce face legătura între Orientul Mijlociu şi Austria şi, mai departe, Germania.

Chiar dacă ruta a fost blocată de la începutul lui 2016 prin măsuri coordonate de închidere a frontierelor, mii de migranţi reuşesc totuşi să o traverseze în continuare.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu