Uniunea Europeană şi-a exprimat îngrijorarea faţă de ultimele evoluţii din criza siriană

Miniştrii de externe din statele membre ale Uniunii Europene şi-au exprimat joi îngrijorarea faţă de ultimele evoluţii din criza siriană şi au transmis dorinţa UE de a se implica într-o nouă rundă de tratative de pace sub egida ONU, transmite AFP.

"Vom discuta despre sprijinul umanitar, dar vom analiza şi cum putem utiliza puterea UE pentru a sprijini procesul condus de ONU care a întâmpinat dificultăţi în ultimele săptămâni", a indicat şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini la Sofia, unde joi şi vineri are loc o reuniune informală a miniştrilor de externe europeni organizată de preşedinţia bulgară a Consiliului UE.

Obiectivul este "de a mobiliza un sprijin umanitar atât pentru sirienii din ţară, cât şi pentru cei din ţările vecine, în special Iordania, Liban şi Turcia", a adăugat Mogherini.

Ministrul de externe german Sigmar Gabriel şi-a exprimat dorinţa ca UE să se implice în reluarea procesului politic din Siria şi să facă tot posibilul pentru ca escaladarea militară în nordul Siriei să fie oprită.

La rândul său, omologul său francez Jean-Yves Le Drian a atras atenţia asupra riscului unei "crize regionale majore". El a subliniat că negocierile de pace trebuie reluate cât mai rapid posibil, iar mandatul emisarului ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, trebuie să fie consolidat.

Turcia a lansat la 20 ianuarie o ofensivă militară în nordul Siriei contra enclavei Afrin şi Unităţilor de protecţie a poporului (YPG), organizaţie considerată 'teroristă' de către Ankara.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu