Uniunea Europeană rămâne a fi cel mai mare investitor din Republica Moldova

Embed:

Uniunea Europeană este cel mai mare investitor din Moldova. 60 la sută din capitalul străin vine din țările comunitare, în timp ce din Rusia - puţin peste un sfert. Statele Unite înregistrează o cotă de doar două procente. 

O treime din banii veniți din străinătate este investită în energie. Aproape 20 la sută din capitalul străin ajunge în sectorul financiar, iar peste 15 la sută - în industria prelucrătoare.

Datele mai arată cel mai neatractiv domeniu este agricultura, unde volumul de investiții străine reprezintă doar un procent. Experții cred că de vină este şi interdicția impusă cetățenilor străini de a procura terenuri agricole. 

Datele raportului mai arată că deşi numărul întreprinderilor cu capital străin reprezintă doar 7 la sută din total, în cadrul acestora muncesc 15 la sută din toţi salariaţii din ţară. De asemenea, contribuţia investitorilor străini în bugetul asigurărilor sociale constituie 21 la sută. 

Raportul a fost elaborat de echipa Economică Germană din Moldova, grup de experți care oferă consultanţă Guvernului. Pentru efectuarea studiului, au fost folosite datele publicate de Banca Națională și Biroul de Statistică.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu