Uniunea Europeană poate începe negocierile de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord

Uniunea Europeană poate începe negocierile de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord, conform proiectului unei decizii a celor 27 de state membre ale blocului comunitar, care a ajuns luni în posesia Reuters, citează hotnews.ro

Dacă proiectul va fi aprobat, după cum se preconizează, în cursul acestei săptămâni, acordul va încheia doi ani de amânări şi va reprezenta un semnal prielnic pentru toate cele şase state din Balcanii de Vest - Serbia, Kosovo, Muntenegru, Albania, Bosnia şi Macedonia de Nord - care aspiră să adere la UE., citează Rador.

"Nu cred că ceea ce se întâmplă acum (cu coronavirusul) va influenţa decizia statelor membre", a declarat, vineri, şeful diplomaţiei europene, Josep Borell. El a precizat că i-a telefonat preşedintelui sârb, Aleksandar Vučić, pentru a-i oferi asigurări, după ce acesta din urmă a lăudat China pentru eforturile sale în lupta contra coronavirusului în Serbia şi a pus la îndoială solidaritatea europeană. 

Dacă nicio ţară nu va obiecta, se preconizează că decizia va fi adoptată formal de miniştrii pentru afaceri europene din statele membre la jumătatea acestei săptămâni - de data aceasta în scris, întrucât întâlnirile faţă în faţă au fost suspendate, din cauza riscului de coronavirus - potrivit unor surse diplomatice. 

Pe lângă Comisia Europeană, guvernele statelor UE au acum o mai mare putere de decizie asupra procesului de aderare, ce asigură că ţările candidate îndeplinesc obiectivele de reformă economică, juridică şi în alte sectoare şi pot reseta acest proces, dacă guvernele balcanice nu fac paşi înainte. 

Dacă nu va fi amânat de pandemia de coronavirus, liderii UE şi balcanici urmează să participe la un summit în Zagreb, în luna mai, ca o dovadă de sprijin pentru cele şase state din regiune.
loading...

Lasă un comentariu