Uniunea Europeană nu doreşte alegeri anticipate în Republica Moldova

Uniunea Europeană nu doreşte alegeri anticipate în Republica Moldova. Iar vizita comisarului european pentru Extindere, Johannes Hahn, în Moldova este un semnal bun pentru ţara noastră. De această părere sunt invitaţii emisiunii Fabrika de aseară.

Analiştii spun că Uniunea Europeană nu este indiferentă de modul cum Moldova va implementa foaia de parcurs, iar datoria noastră este să răspundem la această încredere

"Dau un semnal tutror concurenţilor electorali, tuturor şefilor de partid, nu vă jucaţi cu focul. Este pentru prima data, mi se pare, când un înalt funcţionar European spune că: noi vă spunem clar: noi nu susţinem alegerile anticipate", a declarat fost vicepreşedinte al Parlamentului, Mihai Camerzan. 

"Pentru Uniunea Europeană este important ca Acordul de Asociere să se implementeze şi evident că cei care sunt răspunzători în UE încearcă prin vizite să controleze, să încurajeze să mergem cât mai consecvent pe această cale", a declarat comentatorul politic, Victor Doraş. 

Experţii sunt de părere că Uniunea Europeană vrea să ne ajute, dar politicienii de la Chişinău trebuie să îşi facă temele.

"Anume din denumirea funcţiei pe care o are comisarul, este vorba de lărgirea Uniunii Europene. Adică am putea interpreta că dacă ne facem, dacă Moldova îşi face bine lecţiile, dacă politicienii moldoveni îşi vor îndeplini acea listă de obiective, acea foaie de parcurs, s-ar putea întâmpla ca întradevăr să fim luaţi în calcul într-o viitoare lărgire", a declarat jurnalistul Victor Nichituş. 

"Cel mai important ce a transmis domnul Hann. este faptul că noi vă vom ajuta să evitaţi alegerile anticipate. Adică un semnal că în cazul când, vă veţi asuma responsabilitatea pentru o reformă serioasă, structural, în cazul când veţi semna un accord cu FMI şi veţi debloca finanţările, când veţi combate flagelul de bază, lupta cu corupţia, noi vă vom fi alături şi vom finaţa aceste procese", a spus analistul politic, Victor Gurău. 

Luni, comisarul european pentru Extindere Johannes Hahn a întreprins o vizită în ţara noastră. Oficialul s-a întâlnit cu premierul Pavel Filip şi cu preşedintele Parlamentului Andrian Candu. Demnitarul european a apreciat progresele semnificative înregistrate de țara noastră, în special stabilizarea situației politice.

Johannes Hahn s-a declarat mulțumit că Moldova a avansat în discuțiile cu FMI și că în octombrie vom semna un nou acord de finanțare.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu