Uniunea Europeană manifestă interes sporit ca Moldova să aibă o Justiţie funcţională

Embed:

Moldova, supranumită şi povestea de succes a Parteneriatului Estic, a înregistrat în ultimii trei ani progrese şi la capitolul Justiţie. Planul de acţiuni privind reforma în acest sector a fost îndeplinit în de autorităţi în proporţie de 60 la sută. Drept rezultat, Uniunea Europeană a oferit un suport bugetar record pentru o ţară care nu este membru UE.

Din bani europeni, la Curtea de Apel Bălţi a fost amenajată, acum doi ani, o cameră pentru audierea copiilor. Astfel, minorii care ajung martori într-un proces penal nu mai dau ochii cu judecătorii sau părţile implicate în litigiu.

"În respectiva încăpere se află doar minorul-victimă şi cu psihopedagogul. Specialistul primeşte întrebarea o reformulează în formă de o discuţie. Sunt instalate camere video prin care minorul este văzut şi tot acest proces este văzut în sala de şedinţă", explică vicepreşedintele Curţii de Apel din Bălţi, Gheorghe Scutelnic.  

Astfel de încăperi au fost amenajate, cu suport financiar european, şi în instanţele din Călăraşi şi Soroca. Totodată, săli de acest fel există şi în alte instanţe raionale. Din banii acordaţi de UE drept suport bugetar, 12 milioane de lei au fost direcţionate pentru construcţia unui etaj suplimentar la Judecătoria Botanica. Aici au fost amenajate 20 de birouri pentru magistraţi.

"Judecătorul are dulap, safeu propriu, masă de lucru. Este un birou unde judecătorul va fi în deliberări şi unde judecătorul se va autoinstrui", spune un specialist superior de la Judecătoria Botanica, Anastasia Cucereavîi.  

În următorii ani, Ministerul Justiţiei îşi propune să construiască câteva sedii noi pentru instanţele din Ungheni, Curtea de Apel Chişinău şi să doteze toate judecătoriile cu tehnică necesară. Pentru implementarea Strategiei de reformare a Justiţiei, Uniunea Europeană a acordat 15 milioane de euro, iar până în 2016 vor fi alocate alte 45 de milioane.

"Am reuşit să dublăm bugetul instanţelor judecătoreşti, am reuşit să includem peste 500 de unităţi de asistenţi şi administratori de instanţă în sistemul judecătoresc, am reuşit practic să reparăm toate sediile şi să reconstruim sediile instanţelor de judecată", spune ministrul Justiţiei, Oleg Efrim.

În urma reformelor, s-au înregistrat mai multe rezultate. În luna aprilie, un judecător a fost condamnat la închisoare pentru corupţie. Din 2011, UE a oferit Moldovei opt milioane de euro pentru acţiunile întreprinse în reformarea Justiţiei, dar şi tehnică în sumă de peste 10 milioane de euro.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu