Uniunea Europeană întreprinde ultima încercare de a ajuta Republica Moldova

Uniunea Europeană întreprinde, se pare, ultima încercare de a ajuta Republica Moldova să iasă din criza politică profundă şi să recapete posibilitatea de a parafa Acordul de Asociere, la summit-ul din toamnă de la Vilnius. Declaraţia aparţine directorului executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă (APE), Victor Chirilă, cu referire la vizita la Chişinău a membrilor Parlamentului European, Jacek Protasiewicz şi Libor Roucek.

În cadrul unui interviu pentru IPN, Chirilă a menţionat: „Mai degrabă este un semn că partenerii noştri din UE sunt foarte îngrijoraţi de evoluţiile politice din Republica Moldova, care ameninţă să deraieze aspiraţiile noastre europene. Nu exclud ca aceasta vizită ar putea fi ultima serioasă încercare a UE de a ne ajuta să ieşim din actuala criză politică”. 

Potrivit directorului APE, Republica Moldova a pierdut statutul de „poveste de succes a Parteneriatului Estic” din cauza incapacităţii clasei politice de a gestiona criza politică. Totodată, Victor Chirilă declară că, prin acţiunile lor iresponsabile, politicienii au gonflat criza în aşa măsură, încât a ajuns să submineze credibilitatea şi funcţionalitatea principalelor instituţii ale statului: Curtea Constituţională, Preşedinţia, Parlamentul, Guvernul, a întregului sistem judecătoresc. 

Victor Chirilă susţine că, actualmente, există o singură cale de a evita colapsul politic şi instituţional: "În prezent, foştii aliaţi AIE au o singura cale să evite dezastrul şi să se reabiliteze în ochii societăţii şi anume formând, fără întârziere, un Guvern pro-european, cu personalităţi nepătate de actualul scandal politic, cu o susţinere politică fermă şi cu o agendă convingătoare de reforme”.

Publika.md menţionează că mai mulţi oficiali de la Bruxelles efectuează o vizită la Chişinău. Europarlamentarii, care îşi propun să contribuie la depăşirea crizei politice din ţara noastră, au planificate mai multe întrevederi cu politicienii.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu