Uniunea Europeană finanțează 18 proiecte în domeniul aprovizionării cu apă, canalizare și eficiență energetică în Republica Moldova

Lucrările de construcție în domeniul aprovizionării cu apă, canalizare și eficiență energetică vor spori datorită sprijinului oferit de Uniunea Europeană în cadrul a 18 proiecte. 

Acțiunile finanțate de UE fac parte din proiectul "Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova", discutat ieri, 18 iulie 2017, în cadrul unei ședințe.  

La eveniment au participat reprezentanții Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Ambasadei Germaniei în Republica Moldova, Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, reprezentanții Consiliilor Regionale pentru Dezvoltare, directorii Agențiilor de Dezvoltare Regională, reprezentanții Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare, Ambasadei Suediei în Republica Moldova, Agenției Austriece pentru Dezvoltare, precum și consultanții proiectului MSPL.

"Astăzi, după o perioada lungă de pregătire, lansăm oficial Acțiunea finanțată de către Uniunea Europeană, care prevede elaborarea documentației tehnice a 18 proiecte în domeniul AAC și EE în clădirile publice. Activitățile din cadrul acestei Acțiuni vor fi implementate de către Agențiile de Dezvoltare Regională, cu suportul proiectului MSPL. Totuși, la implementarea acestei Acțiuni vor fi implicați mai mulți actori. Ședință de astăzi este prima de acest fel și este organizată la nivel național. Începând cu ziua de mâine însă, vor fi organizate ședințe mult mai tehnice la nivel de regiune", a declarat managerul interimar al proiectului MSPL, Alexandr Muravschi.

"Prin intermediul acestei acțiuni și proiect, obiectivul nostru este de a obține niște rezultate concrete pentru populație. Acest proiect este de o importanță esențială și după cum s-a menționat, acesta are ca scop elaborarea documentației ce ține de investițiile pe scară largă. Sunt două domenii prioritare spre care se orientează acest proiect și anume, aprovizionarea cu servicii calitative de apă și canalizare și al doilea, eficiența energetică a clădirilor publice. Este foarte important aspectul proprietății și implicarea comunităților locale și a societății civile în implementarea acestor 18 proiecte. Referitor la prima etapa a acestui proiect - 3,5 milioane euro - este nevoie să se acționeze foarte repede pentru că sunt foarte multe lucruri de făcut", a menționat Șeful Secţiei Cooperare, Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova, Aneil Singh.

Bugetul total al proiectului este de 3,5 milioane euro oferite de către Uniunea Europeană și 325.000 euro oferiți de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare. Perioada de implementare este de 18 luni. Obiectivul general al Acțiunii este elaborarea documentației tehnice a celor 18 proiecte selectate: 10 în domeniul aprovizionării cu apă și canalizării și 8 în domeniul eficienței energetice în clădirile publice. 

Menționăm că Uniunea Europeană a început cofinanțarea proiectului MSPL încă din anul 2013.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu