Unioniştii din Moldova critică intenția autorităților de la Kiev de a închide școlile cu predare în altă limbă decât cea ucraineană

Embed:

Noua lege a Educaţiei din Ucraina a trezit nemulțumiri în rândul unioniștilor din Moldova. Reprezentanții Blocului Unității Naționale au organizat un protest în fața ambasadei Ucrainei din Chișinău.

Ei au criticat intenția autorităților de la Kiev de a închide școlile cu predare în altă limbă decât cea ucraineană:

"Protestăm împotriva articolului 7 din noua lege a educației adoptată pe cinci septembrie de Rada Supremă de la Kiev, prin care practic este suprimat învățământul în limbile minorităților naționale, inclusiv a celei românești".

"Acest lucru cred că este absolut incorect, nu se încadrează în principiile și valorile europene".

Manifestanții consideră că prin acest document, autoritățile de la Kiev se răzbună pe comunitatea rusă din regiune.

Protestatarii i-au cerut președintelui Petro Poroșenko să nu promulge noua lege: "Românii din Cernăuți, Odesa și Transcarpatia au devenit victime colaterale în războiul ruso-ucrainean. Această lege are și un iz de ticăloșenie. Nu ai cum să lupți împotriva minorităților de orice tip, în special a minorităților etnice".

Președintele Asociației Ucrainenilor din Moldova a îndemnat protestatarii să nu se grăbească cu acuzaţii la adresa autorităţilor din ţara vecină. Mihail Bagas a anunțat că Ministerul Educației de la Kiev a transmis documentul spre expertiză Consiliului Europei.

"Nu prea înțeleg acțiunea asta deoarece, am zis și oamenilor de aici, românii din Cernăuți nu au ieșit în stradă. Ucraina este un stat democratic și această lege a fost făcută nu contra limbii române, dar pentru a ajuta minoritățile etnice să învețe limba ucraineană", a declarat Mihail Bagas, președintele Asociației ucrainenilor din Moldova. 

O acțiune similară a avut loc și peste Prut. Organizațiile din cadrul Alianței pentru Centenar au pichetat Ambasada Ucrainei la București.

Rada Supremă de la Kiev a adoptat la 5 septembrie o lege care prevede ca, până în 2020, toate şcolile cu predare în altă limbă decât cea ucraineană să fie lichidate complet. Iniţiativa a fost dur criticată de minorităţile naţionale.

Premierul Pavel Filip a declarat, în cadrul unei conferințe de presă cu omologul său din Ucraina, că cetățenii moldoveni și români care locuiesc în Ucraina trebuie să aibă acces la studii în limba maternă.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu