Unii moldoveni preferă să se împrumute de la cămătari. Ce condiţii pun cei care oferă banii şi ce trebuie să laşi în schimb

Embed:

Unii moldoveni preferă să ocolească instituţiile financiare atunci când au nevoie de bani. În ajutor le vin cămătarii, care le oferă suma dorită fără prea multe discuţii. O soluţie periculoasă, pentru că, în acest caz, clientul nu este apărat, în nici un fel, de lege, iar şansele să rămână fără bunul gajat sunt enorme.

Internetul abundă în oferte de creditare, venite din partea unor persoane private. La prima vedere, condiţiile pot părea mai avantajoase decât cele impuse de bănci. De cele mai multe ori, însă, clienţii ajung la final să nu poată returna sumele împrumutate, la care se adaugă dobânda, şi să piardă bunurile gajate.

Mai grav este că în cele mai multe cazuri, garanţia o reprezintă chiar casa. Aşa-zişii creditori oferă împrumuturi la dobânzi calculate lunar, ceea ce face ca ele să fie şi de zece ori mai mari decât cele bancare.

Reporterii Publika TV au contactat un aşa-zis creditor, care îşi oferă serviciile pe un site de mică publicitate. Omul susţine că un împrumut luat de la el este mai avantajos, pentru că nu plăteşti impozite, ca la bancă. 

Îi spunem că am vrea să împrumutăm 7.000 de euro. Asta înseamnă că dobânda va fi de 120 la sută, anual. Iar suma pe care ar urma să o returnăm, ar fi de 15.400 de euro. Garanţia pe care putem să o oferim este un apartament cu două camere. 

Specialiştii în domeniu spun că aşa-numiţii cămătari activează în afara legii, iar riscurile pe care şi le asumă potenţialii clienţi sunt mari.

"Participarea notarului sau a avocatului sau a terţei persoane care are licenţă sau poartă robă nu aduce niciun fel de legitimitate din punct de vedere al acoperirii acestor riscuri", explică juristul Roger Gladei.

Acest lucru este confirmat şi de reprezentanţii Băncii Naţionale. În acelaşi timp, reprezentanţii Inspectoratului General de Poliţie nu ştiu câte oameni au căzut pradă cămătarilor.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu