Unii demişi, iar alţii condamnaţi! Zeci de judecători au ajuns în 2014 pe banca acuzaţiilor

Mai mulţi judecători au ajuns anul trecut pe banca acuzaţilor pentru acte de corupție și depășirea atribuțiilor de serviciu, iar doi au fost condamnați definitiv. Alți patru judecători au rămas fără mantie pentru că au comis abateri disciplinare și au pronunțat hotărâri ilegale. 

Peste 40 de judecători au fost demiși anul trecut de Consiliul Superior al Magistraturii. 33 dintre aceștia au plecat din proprie inițiativă. Altor șapte le-au expirat mandatele și au refuzat să le prelungească. Doi judecători au fost eliberați din funcție pentru comiterea unor abateri disciplinare și tot atâția au fost demiși pentru emiterea unor hotărâri ilegale. Tot în 2014, doi judecători au fost concediaţi în baza hotărârilor definitive de condamnare. 

Unul dintre ei este Nicolae Nogai de la Curtea de Apel din Bender. El a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare și are interdicţia de a ocupa funcţii publice pe un termen de cinci ani pentru pronunţarea unei hotărâri ilegale. O lună mai târziu, magistratul a fost eliberat din funcție prin decret prezidențial.  

Iar Vasile Taban, judecător din Șoldănești, a fost demis pentru că a decis cercetarea în stare de arest la domiciliu a unor persoane suspectate de crime deosebit de grave.   Iar un judecător din Hânceşti a fost dat afară după ce ar fi examinat un dosar fără a fi prezent la şedinţa instanţei.

 Anul trecut, mai mulți magistrați s-au remarcat și prin acte de corupție. Un judecător din Căuşeni a fost suspendat din funcţie pe motiv că împreună cu un alt angajat al instanţei ar fi primit de la o persoană bani și tichete de motorină şi benzină pentru a soluţiona o cauză administrativă.    

De asemenea, pentru luare de mită, o judecătoare din raionul Criuleni și un magistrat din Telenești au fost condamnați la închisoare.   

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu