Ungaria vrea să impună închisoare de 5 ani pentru fake news

Guvernul Viktor Orban a supus atenţiei parlamentului un proiect de lege destinat să-i permită să guverneze prin ordonanţe într-un regim de stare de urgenţă prelungit pentru a lupta împotriva epidemiei generate de noul coronavirus, informează France Presse, citat de Agerpres.

Potrivit documentului postat vineri seara pe site-ul parlamentului, difuzarea de știri false va fi pedepsită cu închisoarea. Mai mult, proiectul de lege ar permite guvernului să prelungească pe termen nedefinit starea de urgenţă intrată în vigoare în 11 martie, fără a mai cere avizul parlamentului.

Astfel, guvernul ar putea – tot potrivit textului – „să suspende utilizarea anumitor legi prin decret, să se distanţeze de dispoziţii statutare şi să introducă alte măsuri extraordinare, cu scopul de a garanta stabilitatea vieţii, a sănătăţii, securitatea personală şi materială a cetăţenilor, precum şi economia”.

Pauză parlamentară forțată

O altă prevedere se referă la posibilitatea unei „pauze parlamentare forţate”, care ridică temerea de o eventuală suspendare a sesiunii parlamentului. Nu sunt singurele prevederi dure.

Proiectul propune de asemenea modificări ale Codului Penal pentru a impune pedepse cu închisoarea severe pentru încălcarea măsurilor de carantină sau pentru difuzarea a ceea ce Budapesta numeşte „fake news” privind coronavirusul şi măsurile luate pentru a încerca să-i împiedice propagarea.

Cel care ar provoca moartea cuiva încălcând măsurile de combatere a coronavirusului ar fi pasibil de pedeapsa cu opt ani de închisoare. Într-o ţară criticată sistematic pentru grave atingeri aduse libertăţii presei, textul prevede de asemenea o pedeapsă de cinci ani de închisoare pentru „orice difuzează public un fapt fals sau falsifică un fapt real împiedicând sau contracarând eficienţa” măsurilor împotriva coronavirusului.

Ungaria a declarat până în prezent 103 cazuri de infectare cu coronavirus şi patru decese legate de acest virus. Ţara şi-a închis şcolile, locurile publice şi lăcaşurile culturale, precum şi toate frontierele sale terestre.

loading...

Lasă un comentariu