Ungaria va analiza dacă va acorda drept de vot maghiarilor care obţin dublă cetăţenie

Guvernul ungar va discuta, probabil, în a doua jumătate a anului 2011 posibilitatea de a acorda drept de vot maghiarilor care obţin dublă cetăţenie, a declarat vicepremierul Zsolt Semjen, citat de portalul Politcs.hu.

Semjen a precizat că, din punctul său de vedere, rezidenţa sau plata impozitelor în Ungaria nu trebuie să devină precondiţii pentru acordarea dreptului de vot.

Vicepremierul a precizat că acordarea de cetăţenie etnicilor unguri din alte ţări, printr-o procedură simplificată - în baza unei legi adoptate anul trecut de Parlamentul de la Budapesta - este o poveste de succes: peste 10.000 de cereri au fost depuse până în prezent şi în medie au fost primite 800 de cereri pe zi în format electronic. El a adăugat că primii maghiari care primesc cetăţenie în baza acestei legi vor putea depune jurământul în 15 martie, de ziua naţională a Ungariei.

Semjen a subliniat că dreptul de vot nu poate fi separat de cetăţenie. "Cred că trebuie acordat cel puţin dreptul de vot privind listele partidelor politice", a spus el.

Oficialul a amintit că o mare parte dintre membrii UE au acordat atât cetăţenie, cât şi drept de vot cetăţenilor lor care locuiesc în străinătate. "Sistemul electoral ungar nu va conţine nimic ce nu au alte state UE", potrivit lui.

Dreptul de vot şi plata impozitelor nu au nimic de-a face unul cu altul, a explicat el, precizând că, dacă plata impozitelor este o precondiţie, milioane de unguri ar fi excluşi.

Sursa: Realitatea

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu