Ungaria şi ţările vecine trebuie să renunţe treptat la gazul rusesc

Embed:

Ungaria şi ţările vecine trebuie să renunţe treptat la gazul rusesc pentru că Moscova îl foloseşte drept o armă ca să-şi consolideze influenţa asupra Europei Centrale şi de Est. Părerea a fost exprimată de secretarul american al Energiei, Rick Perry, în cadrul unei vizite la Budapesta. Oficialul de la Washington a mai adăugat că Rusia a folosit în trecut gazoductele sale drept un instrument politic.

În replică, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a declarat că pentru a-şi diversifica furnizorii, ţara sa este dispusă să cumpere gaze naturale din Croaţia, care în prezent construieşte un terminal pe insula Krk, precum şi din România.

Între timp, Polonia a început deja să facă primii paşi de a renunţă la gazul rusesc. La mijlocul săptămânii trecute, o companie de stat poloneză a semnat un acord pe termen lung cu un furnizor american privind livrarea de gaze naturale lichefiate.

Contractul va avea o durată de 24 de ani, iar prețul este cu până la 30 la sută mai mic decât cel oferit de Rusia. Acordul a fost semnat în prezența președintelui polonez și a secretarul american pentru Energie.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu