Unele şcoli vor avea buget de trei ori mai mare decât în 2010

Embed:

Unele şcoli din raioanele unde s-a produs optimizarea vor avea, în acest an, un buget de două sau chiar de trei ori mai mare decât în 2010. Asta, pentru că banii vor fi calculaţi în funcţie de numărul de elevi din instituţia de învăţământ. Directorii şcolilor ştiu exact cum vor cheltui banii, iar şefii direcţiilor raionale spun că vor monitoriza strict activitatea managerilor.

În anul de studii 2009-2010, bugetul şcolii din Pituşca, Călăraşi a fost de puţin peste un milion de lei şi era administrat de Primărie. Anul acesta, directorul şcolii va gestiona de unul singur bugetul de aproximativ 3 milioane de lei. El susţine că a stabilit deja priorităţile.

"Pentru a activa eficient ar fi necesar să avem mobilier, o dotare a sălii sportive cu inventar sportiv. Mai necesită schimbarea geamurilor la sala sportivă, ospătărie", a menţionat Larisa Guşan, directorul liceului din satul Pituşca, Călăraşi.

Şcoala din satul Pituşca, fiind una de circumscripţie, va avea, în acest an, cu aproape 100 de elevi mai mult decât anul trecut. Prin urmare, şi bugetul alocat va fi mai mare. Şeful Direcţiei raionale Educaţie este convins că directorul şcolii va gestiona corect banii.

"Fiecare instituţie în primul rând trebuie să elaboreze un plan operaţional de bună funcţionare, acets plan va fi coordonat cu direcţia învăţământ şi vom monitoriza dacă banii sunt gestionaţi adecvat", a spus Andrei Cibotaru, şef Direcţia Educaţie Călăraşi.

Reprezentanţii UNICEF vin cu unele sugestii.

"Pentru a gestiona corect bugetul majorat, managerii vor avea nevoie de susţinere şi instruire", a declarat Alexandra Yuster, reprezentant UNICEF în Moldova.

Tatiana Potâng, viceministru al Educaţiei a precizat că a fost un orar de instruiri, unde  participau împreună directorul instituţiei, contabilul desemnat responsabil petnru instituţie şi primarul din localitate. "Au fost informaţi cum se calculează bugetul, au calculat devizul de cheltuieli, au simulat bugetarea pentru anul, sunt pregătiţi deja", a conchis viceministrul.

Fiecare şcoală din raioanele unde se implementează reforma structurală va primi în acest an câte 6100 lei pentru fiecare elev.

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu